LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

05
feb

Bpost gaat krantenwinkels uitbaten

Bpost heeft een akkoord bereikt over de overname van de Belgische activiteiten van het Franse Lagardère Travel Retail. Als de mededingingsautoriteiten hun fiat geven, krijgt het postbedrijf daardoor 220 krantenwinkels van onder meer Press Shop en Relay onder zijn hoede, en een reeks belangrijke randactiviteiten. De overnameprijs is niet meegedeeld.
Het was al sinds eind 2014 duidelijk dat Lagardère, de grootste kranten- en magazinedistributeur ter wereld, een oplossing zocht voor zijn niet-Franse persdistributie-activiteiten in Europa. Sinds eind vorig jaar circuleerde ook de naam van Bpost als mogelijke overnemer van de Belgische tak.

De overname is voor Bpost vooral interssant omdat het een nieuwe manier is om klanten te bereiken. In een toelichting heet het dat Bpost zo meer 'convenience' wil bieden aan de bestaande klanten. Die sector biedt nog veel groeimogelijkheden, aldus Bpost, en daarbinnen zijn de Belgische activiteiten van Lagardère Travel Retail 'ideaal gepositioneerd'.

De verkoop van kranten in de 220 winkels van Press Shop en Relay is maar een aspect van de overname. Via de overname verwerft bpost ook een netwerk van 735 punten voor de ophaling of levering van pakjes, gekend onder de naam Kariboo!. Het inlijven daarvan moet Bpost 'in staat stellen beter te concurreren op de Belgische pakjesmarkt', zegt ceo Koen Van Gerven.

Ook als verdeler is Lagardère belangrijk, via AMP. Dat was tot dusver een belangrijke concurrent bij de verdeling van kranten en magazines aan alle krantenwinkels.

Bpost en Lagardère zullen wel onafhankelijk van elkaar blijven werken. als er synergievoordelen zijn zullen die wel worden uitgevoerd 'indien ze waarde voor de groep creëren', aldus de toelichting. Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck benadrukt dat er voor de werknemers van de beide ondernemingen dank ook niets zal veranderen.

ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns is positief over het akkoord dat bpost heeft bereikt rond de overname van de Belgische activiteiten van het Franse Lagardère Travel Retail. 'Zoals het nu gepresenteerd wordt, zien wij positieve gevolgen. Ook voor de werkgelegenheid.'Hij zegt er wel over te zullen waken dat het personeel onder goede voorwaarden kan blijven werken. 'Bpost werkt met goede voltijdse arbeidscontracten, maar het is niet zeker dat dit ook bij de overgenomen activiteiten zo is.'

Bron: Standaard.be