LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

10
okt

Kabinet onderzoekt aanbesteding universele postdienst

Het nieuwe kabinet wil onderzoeken of de universele postdienst kan worden aanbesteed. Dat staat in het regeerakkoord dat dinsdag is gepresenteerd. 'Onderzocht wordt of aanbesteding van de universele postdienst al dan niet de voorkeur verdient boven het huidige model waarbij de overheid PostNL compenseert voor de verlieslatende activiteiten', zo stellen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het document.

In 2009 is PostNL door de overheid aangewezen als uitvoerder van de universele postdienst (UPD). De UPD verplicht de uitvoerder om tegen een gereguleerd tarief minimaal vijf dagen per week post te bezorgen in het hele land en een netwerk te onderhouden van brievenbussen en postkantoren.

Door het toenemend gebruik van internet krimpt de markt voor brievenbuspost echter al jaren. Door de krimpende volumes kost het steeds meer geld om de dienstverlening overeind te houden. Het nieuwe kabinet stelt de universele postdienst op het 'huidige kwaliteitsniveau, op het platteland en in krimpregio’s' te willen 'verankeren'.

PostNL hecht veel waarde aan de uitvoering van de UPD. In 2015 genereerde de UPD voor PostNL een omzet van € 876 mln. Wettelijk mag daarover 10% winst worden gemaakt. Het dreigende verlies van de UPD als PostNL in buitenlandse handen zou komen was volgens ceo Herna Verhagen afgelopen najaar een belangrijke reden om een overnamebod door het Belgische Bpost herhaaldelijk te weigeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken had eerder gezegd dat hij de vergunning voor de UPD zou weghalen bij PostNL als het door Bpost zou worden opgenomen.

Volgens PostNL biedt 'een aanpassing van de UPD niet voldoende soelaas voor de problemen op de totale postmarkt', zo stelt het bedrijf in een reactie. 'De daling van de postvolumes gaat zo snel dat een aanpassing van de regelgeving noodzakelijk is. Belangrijke keuzes zijn nodig om de postvoorziening in heel Nederland kwalitatief goed en bereikbaar te houden. Bovendien vindt PostNL dat de krimp van de postmarkt niet op de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers afgewenteld mag worden. Daarover wil PostNL in gesprek met het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer.'

Met de opmerking over arbeidsvoorwaarden verwijst PostNL naar concurrent Sandd. De Tweede Kamer had het Apeldoornse bedrijf opgedragen om minimaal 80% van zijn postbezorgers een arbeidscontract te geven. Het bedrijf voldoet echter nog niet aan deze norm: begin dit jaar had slechts 50% van de werknemers van het bedrijf een contract. De rest van de bezorgers bij het bedrijf worden beloond op basis van een overeenkomst van opdracht.

Sandd wierp zich de afgelopen maanden op als alternatieve uitvoerder van de UPD. De postbezorger stelde de dienst goedkoper uit te kunnen voeren. Hierdoor zou de postzegelprijs naar €0,55 kunnen. Een postzegel kost nu €0,78. Vakbonden waren kritisch over het voorstel van Sandd, omdat het postbezorgers geen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden zou bieden.

Bron: Het Financieele Dagblad