LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

24
okt

Geen rem op prijsverhoging door Bpost

De nieuwe postwet van de regering-Michel, die 25 oktober in het Belgische parlement wordt besproken, bevat onvoldoende waarborgen om ‘onredelijke’ prijsverhogingen door Bpost te voorkomen.

Zo luidt de harde analyse over de nieuwe postwet door het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Het BIPT staat in voor de controle op de prijsvorming in de telecom- en postmarkt in ons land.

De nieuwe postwet is een werkstuk van vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) en moet voor meer concurrentie zorgen op de Belgische postmarkt. De Croo schrapt een reeks voorwaarden uit de bestaande wetgeving die het in de voorbije jaren heel erg moeilijk maakten voor nieuwkomers om een postlicentie te bekomen en monopolist Bpost te bekampen.

Zo valt de verplichting weg om als postbedrijf het hele grondgebied te dekken en dagelijks de post te bedelen in elke brievenbus in elke straat van het land.

Voor die ingreep krijgt De Croo goede punten van het BIPT. Maar dat geldt niet voor de passages over prijsverhogingen op de postmarkt.

In scherpe bewoordingen stelt het BIPT dat het haar aan controlemogelijkheden zal ontbreken om ook in de toekomst te toetsen of de vraag naar duurdere posttarieven wel overeenkomt met de gestegen bedrijfskosten.

De waakhond herinnert eraan dat de door Bpost aangevraagde tariefverhoging voor 2017 werd geweigerd omdat Bpost op die manier de ‘redelijke winstmarge’ van 15 procent zou hebben overschreden.

De nieuwe postwet biedt volgens het BIPT ‘geen garantie’ dat de tariefstijgingen van Bpost in de komende jaren wel redelijk zouden zijn.

De bespreking van de nieuwe postwet gaat morgen van start in de kamercommissie Overheidsbedrijven.

Bron: De Standaard