LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

27
nov

Run op kerstzegel Sandd

Er is een wachtlijst bij warenhuisketen Blokker voor de kerstzegel die postbedrijf Sandd in de markt heeft gezet.  Dat zegt ceo Rob Brakenhoff van Sandd maandag bij het bezoek van staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) aan het postbedrijf. "Het loopt fantastisch, zelfs tijdens het testen vorige week, werden al zegels besteld”, zegt Brakenhoff. De kerstzegels zijn de helft goedkoper dan die van PostNL en moeten afgegeven worden bij het DHL pakketpunt. In totaal zijn er vijftien miljoen zegels van Sandd beschikbaar. Vorig jaar werden in Nederland ruim honderd miljoen kerstkaarten verstuurd.

Met de zegels sneed Sandd PostNL de pas af. Deze heeft nu het alleenrecht op de bezorging van post aan particulieren, de zogeheten UPD.

Gelijk speelveld
Keijzer zei bij haar bezoek dat ze streeft naar een gelijk speelveld voor de postbedrijven. “Het aantal poststukken daalt nog steeds in een fors tempo. We moeten komen tot een gelijk speelveld, onder meer op basis van arbeidsvoorwaarden”, aldus de staatssecretaris bij Sandd.

Over de gelijke uitgangspunten voor bedrijfsvoering in de post is al jaren discussie. Door de jaarlijkse verhoging van de postzegelprijs heeft PostNL een voordeel tientallen miljoenen euro’s. Daarmee zou het grootste postbedrijf zakelijke contracten scherper kunnen aanbieden.

Keuzes maken
"PostNL mag 10% rendement maken op de particuliere post, dat is vijf keer groter dan alle andere postbedrijven bij elkaar. Er is geen gelijk speelveld. Er moet een keuze gemaakt worden, de post verdelen, aanbesteden of Sandd geven”, zegt Brakenhoff.

Keijzer wil pas over een jaar de knoop doorhakken over hoe het verder moet met de post. De afgelopen jaren zijn er al talloze onderzoeken uitgevoerd. In de onlangs verschenen visie op de postmarkt wordt de optie samenwerken genoemd. “Ik ga alle postbedrijven af en hoop over een jaar een besluit te nemen. Maar er is veel discussie over de post.”

’Verklaarbaar’
Dat de postzegelprijs voor particulieren elk jaar met 8% wordt verhoogd, en bijna vier keer zo veel kost dan voor een bedrijf is deels verklaarbaar, zegt staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken).

“Prijsverhogingen in zijn algemeen zijn niet goed voor de consument. Maar aan de zakelijke post zijn andere eisen verbonden dan aan de particuliere post. Vanuit Europese wetgeving is het verplicht om vijf dagen per week post te bezorgen, de zakelijke post twee. Dat zorgt deels voor een prijsverschil.”

Bron: De Financiƫle Telegraaf