LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

30
nov

In 2018 alle postbezorgers in vaste dienst

Ook concurrenten van PostNL moeten hun bezorgers in vaste dienst nemen. Uiterlijk op 1 januari moet dat het geval zijn, eist het Kabinet. Er is liefst tien jaar over de zaak gesteggeld.

Het besluit is een grote overwinning voor de vakbonden en voor PostNL, maar een gevoelige klap voor concurrent Sandd, dat de meeste van zijn bezorgers op basis van stukloon betaalt .

Met hun beslissing zeggen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken & Klimaat) en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te willen bieden aan een kwetsbare groep werknemers.

Veel bezorgers van Sandd werken nu op basis van stukloon. Ze krijgen geen vakantiegeld en bouwen geen pensioen op. Het bedrijf is daardoor tot 40 procent goedkoper uit dan PostNL. "Postbezorgers werken aan de onderkant van de arbeidsmarkt'', verklaart staatssecretaris Keijzer haar besluit. "Een prioriteit van dit kabinet is voldoende bescherming bieden aan deze groepen.''

In 2008 spraken toenmalige postbedrijven Sandd en SelektMail met het toenmalige kabinet af dat zij binnen 3,5 jaar 80 procent van hun personeel in vaste dienst zouden nemen. PostNL deed dat altijd al.

Een decennium later hebben de concurrenten van PostNL nog steeds geen woord gehouden. Momenteel heeft hoogstens de helft van de 20.000 bezorgers van Sandd - de voornaamste speler naast PostNL - een vast contract. Dat schatten de bonden, Sandd geeft zelf geen cijfers.

Nu hakt staatssecretaris Keijzer de knoop dus door, mede namens collega Koolmees: postbedrijven moeten op 1 januari 2018 aan de eerder beloofde 80 procentseis voldoen. Toezichthouder ACM gaat daar op toezien. De waakhond kan vanaf januari bij overtreding fikse boetes opleggen.

Bron: AD