LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

09
dec

Opiniestuk: Bezorging is nooit gratis

De pakketbezorger heeft het te druk om ’s avonds zijn kinderen te zien, schrijft Mei Li Vos . Hij betaalt de prijs voor de moordende concurrentiestrijd tussen pakketbedrijven.

Daar werd aan de deur gebeld. Het was een vriendelijke man van UPC die een handtekening wilde voor een pakketje: een snoezige pet die over mijn flaporen past. Gevonden tijdens een nachtelijke sessie in een webwinkel. De hulpsinterklaas van DPD kwam, een paar dagen voor pakjesavond, keurig op tijd mijn pakketten leveren. Komende weken zal ik exotische ingrediënten voor het kerstdiner laten bezorgen.

Altijd als ik een pakket aanneem, moet ik denken aan de pakketbezorger die me als Tweede Kamerlid aansprak op het Plein in Den Haag. Hij deed mee aan de wilde staking van pakketbezorgers voor een betere beloning, juni 2013. Hij zei: „Mevrouw. U heeft ook kinderen toch?” Ja, eentje. „Mevrouw. Ik heb ook kinderen. Maar ik zie ze bijna nooit meer. Ik ga om zeven uur de deur uit en ben om acht uur ’s avonds terug. Anders kom ik niet rond. Anders krijg ik die bestelbus niet leeg. Elke dag. Elke week. En daarom staak ik.”

De pakketbezorgers van PostNL staakten omdat ze het niet eens waren met de eenzijdige tariefverlaging per bezorgd pakketje die PostNL aan hen als zelfstandigen wilde opleggen. Omdat ze daardoor nog meer en nog harder moesten werken en nog minder overhielden achter de streep. Ze waren het zat. Door de wilde staking kregen ze gedeeltelijk hun zin én hun problemen op de politieke agenda.

Nog steeds als ik op de fiets de dubbelgeparkeerde bestelbusjes moet ontwijken, denk ik aan die vader en zijn kinderen. De bezorgers parkeren dubbel omdat ze in straf tempo die pakketten bij de huizen afleveren. Als ze netjes parkeerplekken moeten gaan zoeken, zien ze ook hun partner niet meer als ze ’s avonds laat thuiskomen.
Er zullen nog meer pakketbezorgers komen. Dat komt door ons, wij consumenten/burgers. In 2017 koopt 76 procent van de Nederlanders wel eens online en laat dat dus thuis bezorgen.

De laatste cijfers over het totale aantal bezorgde pakketjes zijn van 2015. Toen werden er 300 miljoen pakketten bezorgd. Als je bedenkt dat het aantal pakketten jaarlijks met dik 10 procent stijgt, zullen we in 2017 meer dan 350 miljoen pakketten laten bezorgen. Grote kans trouwens dat 2017 een record pakkettenjaar wordt: PostNL maakte op Sinterklaasavond bekend dat er ten opzichte van de Sinterklaasperiode vorig jaar 30 procent meer pakketjeszijn verstuurd en bezorgd.

Lees het hele artikel hier.

 

 

Mei Li Vos is vice-voorzitter vakbond AVV (het Alternatief voor Vakbond). Tot maart 2017 was ze Tweede Kamerlid voor de PvdA (toen woordvoerder postmarkt en zzp’ers)

Bron: nrc