LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

30
dec

De Franse postbode als ouderenoppas

De postbode past op ouderen.
Sinds zes maanden bieden de Franse posterijen een nieuwe dienst aan: de ouderenoppas, in het Frans: Veiller sur mes Parents.

Iedereen kan zich inschrijven en abonneren op een bezoek van de postbode. Die kan één keer in de week aanbellen voor 19,90 euro tot zes keer in de week voor 139 euro.

De postbode blijf meestal 10 minuten en stelt een vaste serie vragen, daarna gaat er meteen een sms met de stand van zaken naar een familid. 

De Franse post noemt de nieuwe dienstverlening een succes. Al zo'n 2.000 mensen hebben zich ingeschreven. En dagelijks komen er nu 20 tot 30 nieuwe abonnees bij.

Aanvankelijk waren de vakbonden kritisch. "Wat gebeurt er als we onterecht denken dat het goed gaat met iemand, als we de verkeerde diagnose stellen? We zijn geen verplegers", zei Pascal Frémont van SUD PTT toen de dienst werd gelanceerd.

Ook in Nederland verandert het beroep van postbode. In februari van dit jaar maakte PostNL bekend dat postbezorgers naast het bezorgen van post ook andere klusjes gaan doen. Er lopen een aantal experimenten, zoals het opnemen van waterstanden en het controleren van de kwaliteit van wegen. In verschillende steden is ook aandacht voor ouderen. In Rotterdam houden de postbezorgers in de gaten hoe het gaat met oudere bewoners, in de proef 'Meld Isolement'.

Maar alle postbodes die meedoen krijgen een training, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Hen wordt geleerd waar ze op moeten letten bij ouderen. En de postbodes zijn géén verpleger of psycholoog. Ze zijn een paar extra ogen, méér niet. Voor als de familie ver weg woont.

Bron: NOS.nl