LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

27
feb

PostNL moet weer met Bpost praten

PostNL moest alle belanghebbenden zoals overheid, personeel, toezichthouder en niet op de laatste plaats de aandeelhouders maandag melden dat de zaken veel stroever gaan dan een jaar geleden beloofd.

De postbezorging blijft een zorgenkind. In een krimpende markt is de concurrentie hevig. Bovendien bijt de eis van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan PostNL om het netwerk beschikbaar te stellen voor concurrenten tegen vastgestelde tarieven, onverwacht hard in de resultaten. De voor 2018 voorgespiegelde winst zal niet worden gehaald, evenmin als de beloofde resultaten voor 2020.

Herbezinning is noodzakelijk gezien de onvermijdelijke volledige liberalisering van de postmarkt in Europa in de verdere toekomst - zeg 2025.

Het Haagse bedrijf, dat in landen als Duitsland en Italië dezelfde rol speelt als concurrent Sandd in Nederland namelijk die van uitdager van een dominante thuisspeler, vindt zelf ook dat consolidatie onvermijdelijk is. Het is waarschijnlijk een omfloerste manier van zeggen dat het graag Sandd zou willen overnemen.
Maar PostNL zou zelf ook kunnen worden overgenomen. Als giganten in de pakketbezorging tussen bedrijven onderling, zoals UPS, DHL en Fedex, ook post mogen gaan bezorgen in Nederland, komt de positie van PostNL in de knel. Hetzelfde geldt als de Europese postmarkten echt open gaan voor partijen als DHL-eigenaar Deutsche Post die vele malen groter is dan PostNL.

Twee jaar geleden heeft PostNL met Bpost gepraat over een fusie, wat onder meer stuk liep op het feit dat de Belgische postbezorger in wezen een staatsbedrijf is. De Nederlandse overheid - lees toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken - bemoeide zich er mee en dreigde PostNL zijn voorrangspositie in de postbezorging af te nemen als het zou samengaan met de Belgen en de Belgen in die combinatie de baas werden. Einde verhaal.

Maar de fusiepoging verdient een tweede kans. Samen staan de Nederlandse en Belgische postbezorgers sterker in een geliberaliseerd Europa en samen kunnen ze een grotere vuist maken in de thuisbezorging van webwinkelaankopen, een snel groeiende nevenactiviteit. De ratio zou nu de plaats in moeten nemen van trots van alle betrokkenen, ook de Nederlandse overheid. Laat de onderhandelingen maar weer beginnen.

Bron: Financieel Dagblad