LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

10
apr

Oplevende overnamefantasie zet koers van PostNL in gang

Ligt de toekomst van PostNL in een terugkeer naar het verleden? Op de Amsterdamse beurs zetten beleggers maandag in op een overname van concurrent Sandd, waarmee de voormalige monopolist weer heel dicht bij alleenheerschappij op de Nederlandse postmarkt zou komen.

De koers van PostNL loopt maandag met zo'n 8% op naar €3,31, bij omzetten die bijna viermaal zo hoog zijn als normaal. De aanleiding is een artikel van zaterdag in De Telegraaf, waarin Sandd-ceo Ronald van de Laar zegt dat consolidatie van de Nederlandse postmarkt welkom is. Hij zei open te staan voor het samenvoegen van zijn bedrijf met PostNL.

Voor beleggers is een dergelijk plan een droomscenario, aangezien hun postaandelen een kwakkelend bestaan lijden sinds PostNL in 2016 meerdere biedingen van het Belgische Bpost heeft afgewezen - tot woede van een aantal aandeelhouders. De koers staat na een winstwaarschuwing in februari nog maar op iets meer dan de helft van de €5,75 die Bpost had willen betalen.

Binnenlandse consolidatie zou het aandeel weer nieuw leven in kunnen blazen. De synergievoordelen zijn namelijk enorm. De post van de Sandd-bezorger kan immers in de tas van de PostNL-bezorger. ING-analist Marc Zwartsenburg kwam maandag met een ruwe berekening, waarin hij stelde dat grofweg 80% van de kosten bij Sandd kunnen worden weggestreept als het wordt ingelijfd door PostNL.

Analisten van Jefferies schreven maandag dat ze in het meest optimistische scenario ruimte zien voor een koersstijging tot €6, oftewel meer dan het overnamebod van Bpost.

Het is echter de vraag hoe Den Haag tegenover de creatie van een Nederlandse postgigant staat. PostNL stond eind 2015 al eens op het punt Sandd voor €100 mln tot €150 mln over te nemen, maar zette niet door omdat het bedrijf bezwaren vreesde van de politiek.

Analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux denkt dat een overname op Brusselse bezwaren zal stuiten en daarom 'uitgesloten' is. 'Vanuit Europa is privatisering toegestaan, en dan kan je niet zeggen: we kruipen weer dicht bij elkaar. Dit geeft beleggers misschien wat meer ammunitie, ze kunnen hopen op minder concurrentie. Maar het wordt moeilijk laveren, want samenwerking kan nooit zodanig zijn dat de concurrentie verdwijnt.'

De overnamefantasie komt aan de vooravond van overleg tussen de postbedrijven en het ministerie van Economische Zaken over de toekomst van de sector. Deze zogeheten 'postdialoog' moet voor de zomer zijn afgerond.

Dit is van levensbelang voor PostNL, omdat het bedrijf klem zit. Het is als uitvoerder van de universele postdienst (UPD) verplicht vijf dagen per week post te bezorgen. Verder moet het een netwerk van 15.000 brievenbussen en 1500 postkantoren in de lucht houden, en diensten als rouwpost en medicijnbezorging garanderen. Omdat particulieren en bedrijven steeds minder post versturen, wordt het uitvoeren van deze upd steeds kostbaarder.

Aan de andere kant heeft PostNL last van stevige concurrentie. Sandd heeft op dit moment tussen de 20% en 25% van de zakelijke markt in handen. Ook moet PostNL op last van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn concurrenten tegen vastgestelde tarieven toegang geven tot zijn sorteer- en bezorgnetwerk. PostNL is hiertoe verplicht doordat het een groot deel van de postmarkt in handen heeft.

Deze situatie is onhoudbaar, zei PostNL-topvrouw Herna Verhagen in februari. Zij suggereerde meer samenwerking tussen Nederlandse postbedrijven toe te staan. Een fusie tussen PostNL en Sandd zou hiervan de overtreffende trap zijn.

Een woordvoerder van PostNL wilde maandag niet zeggen of het bedrijf openstaat voor een fusie met of overname van Sandd. ‘Alles wat we in de postdialoog willen delen, zullen we daar aan tafel bespreken.’

Bron: Financieel Dagblad