LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

30
apr

PostNL saneert verder

PostNL zet het mes in het management van het postbedrijf. Een woordvoerder van PostNL bevestigt dat de banen van 75 van de 230 zogeheten eerstelijnsmanagers op een aantal locaties zullen verdwijnen.

"In verband met de volumedaling van brieven is het aantal voorbereidingslocaties voor post sterk verminderd en is ook minder aansturing nodig”, aldus de zegsvrouw. De reorganisatie zal gefaseerd plaatsvinden tussen september 2018 en eind 2019.

PostNL heeft al jaren te maken met krimp van de fysieke poststromen. Vorig jaar nam het aantal brieven met 10% af. Sinds 2005 is de posttas de helft leger geworden. Dit jaar bezorgt PostNL naar schatting 2,3 miljard brieven.

"Wij realiseren ons dat dit veel impact heeft voor onze medewerkers en daarom heeft PostNL ervoor gekozen om hen met een persoonlijke vooraankondiging tijdig te informeren”, aldus PostNL.

Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, aldus de woordvoerder. "Uitgangspunt is om zoveel mogelijk mensen van werk naar werk te begeleiden. Exacte gevolgen op individueel niveau zijn nog niet bekend. Het gaat nu om een vooraankondiging. Het voorstel moet nog naar de ondernemingsraad.”

De reorganisatie komt niet onverwacht. PostNL kwam in februari met een winstwaarschuwing. Dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) concurrentie blijft afdwingen in een krimpmarkt, kost het postbedrijf naar eigen zeggen in 2020 tussen de €50 en €70 miljoen.

Extra bezuinigingen ter waarde van €40 miljoen moeten het resultaat op peil houden. Dat is nodig om aandeelhouders het hogere dividend uit te keren dat PostNL ze heeft beloofd.

Acht jaar geleden kwam het toenmalige TNT Post met het plan om 11.000 postbodes in vaste dienst te ontslaan en te vervangen door postbezorgers die minder uren draaiden. Dit nieuwe plan is daar een vervolg op.

PostNL ziet in consolidatie de uitweg voor de krimp. Zo praatte PostNL eerder al over een samengaan concurrent met Sandd. Eind 2016 ketste een overname door Bpost af, omdat het kabinet hier voor ging liggen. Het feit dat de Belgische staat grootaandeelhouder is bij Bpost, werd als een probleem gezien.

Ook Bpost is bezig met een reorganisatie, zo bleek eind vorige week. Bij de Belgen verdwijnen honderden banen, in veelal ondersteunende functies. Bpost kocht vorig jaar het Amerikaanse e-commerce bedrijf Radial, maar dat kampt met logistieke problemen. Bij de presentatie van de jaarcijfers verdampte in één dag €1,2 miljard aan beurswaarde.

PostNL was in het verleden succesvol met het begeleiden van overtollig personeel van werk naar werk. Ook nu verwacht PostNL dat een aantal medewerkers herplaatst kan worden bij de pakketdivisie, aldus de zegsvrouw. "Onlangs zijn er open dagen geweest op een aantal pakkettensorteercentra om teamleiders kennis te laten maken met pakketten en te informeren over vacatures. Bij andere reorganisaties hebben we gezien dat er ook veel natuurlijk verloop is.”

Bron: De Telegraaf