LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

09
mei

Bpost nu ook onder vuur bij aandeelhouders

De overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial door Bpost inspireerde enkele aandeelhouders woensdag op de algemene vergadering van Bpost tot kritische vragen. CEO Koen Van Gerven herhaalde dat Radial bijsturing nodig heeft en dat de groeiplannen een tot twee jaar vertraging oplopen, maar hield vol dat de overname strategisch belangrijk is.

Het loopt bij Radial niet zo vlot als Bpost op voorhand had gedacht, moest CEO Koen Van Gerven in maart al bekennen. Dat heeft - samen met de sterke daling van de binnenlandse brievenpost - geleid tot een forse duik van het aandeel op de beurs. Verschillende aandeelhouders vroegen dan ook uitleg aan Van Gerven. Was die overname wel nodig? Hadden er geen knipperlichten moeten branden? En werd Bpost misschien misleid?

De Bpost-top bleef er rustig onder en hamerde keer op keer op dezelfde nagel. De brievenpost daalt aan een hels tempo en dat moet gecompenseerd worden door nieuwe activiteiten. “Elke percent daling van de brievenpost kost ons 13 miljoen euro omzet. Zelfs voor Bpost is dat aanzienlijk”, zei Van Gerven. Radial en andere e-commerce-activiteiten moeten die daling opvangen en de “nieuwe groeimotor” vormen.

Van Gerven vroeg geduld. “We moeten dit soort overnames niet evalueren na vier maanden. Als de zaken goed gaan, deel ik ze graag met jullie. Maar ook als het minder goed gaat, ben ik graag transparant. We werken eraan. Dit is een investering op langere termijn.”

Op de vraag of Bpost stappen zal ondernemen als blijkt dat het misleid werd, bleven de toplui op de vlakte. “We zullen de transactie evalueren. Het is veel te vroeg om daar uitspraken over te doen.”

Ook in eigen land is er nog werk aan de winkel. Zo wees de topman erop dat de productiviteit van de pakjessortering in het nieuwe sorteercentrum Brussel X nog beter kan. En ook het hogere absenteïsme speelt het bedrijf parten. De managementstructuur werd aangepast om met “voldoende daadkracht in te spelen op de veranderingen”, aldus Van Gerven, die nog beloofde inspanningen te leveren om politiek en maatschappelijk draagvlak te vinden voor wijzigingen bij Bpost.

Bron: Nieuwsblad.be