LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

18
mei

Bpost moet zich bij Europees Hof verantwoorden over krantenbedeling

Bpost moet zich begin juli bij het Europees Hof van Justitie verantwoorden voor de subsidies die het postbedrijf ontvangt voor de krantenbezorging. De Vlaamse Federatie van Persverspreiders (VFP) diende al in 2015 bij de Europese Commissie een klacht in over de staatssteun.

De Commissie wees die klacht af na een eenvoudige voorafgaande onderzoeksprocedure. De VFP ging daarop in beroep bij het Europees Hof. De dagbladhandelaars klagen aan dat Bpost voor het verdelen van abonnementskranten jaarlijks een steunbedrag van 200 miljoen euro ontvangt, maar dat er geen staatssteun is voor de losse verkoop in de winkels. Volgens de federatie hebben de subsidies “een onmiskenbaar negatieve impact op de verkoop van persartikelen”. Ze hoopt dat de hoorzitting en analyse van het Hof de Europese Commissie zal aanzetten om de staatssteun aan bpost diepgaander te onderzoeken. De VPF wil ook een oordeel over de (in)directe steun aan de uitgevers, die dankzij de staatssteun kunnen genieten van lage tarieven wanneer zij kranten via bpost laten verdelen bij hun abonnees.

In een reactie zegt Bpost dat de procedure voor het Europees Hof van Justitie vermoedelijk geen impact zal hebben op de subsidies die het bedrijf krijgt voor de bezorging van kranten en tijdschriften.

Bron: Het Laatste Nieuws.be