LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

04
jun

Boze postbezorgers PostNL dreigen opnieuw met actie

Het rommelt opnieuw bij PostNL. Doordat het bedrijf de post voortaan automatisch wil laten sorteren dreigen honderden medewerkers hun baan te verliezen. Tegelijk moeten postbezorgers voortaan met een onhandig, loodzwaar 'postvest' op pad. Vakbond FNV dreigt met acties.

Het is het zoveelste hoofdstuk in het al jarenlang slepende conflict tussen de postbezorgers en de directie van PostNL. Dat draait ditmaal om de voorgenomen invoering van de zogeheten combibundel.

Dat werkt als volgt: op dit moment gaan de postbodes op pad met één postpakket dat bestaat uit machinaal gesorteerde kleine post. De collega’s van de afdeling Voorbereiden voegen daar handmatig de grotere stukken post aan toe.

Maar de technologie staat niet stil. Nu is het ook mogelijk om de grote stukken automatisch te laten sorteren. PostNL wil daarom stoppen met het handmatig sorteren. De voorbereiders hoeven dan straks alleen nog maar de kleine en grote post los van elkaar ‘af te stieken’. De twee bundels gaan vervolgens op elkaar in de tas van de postbezorger: de combibundel is klaar.

Efficiënt misschien, maar slecht nieuws voor het PostNL-personeel, stelt FNV. De voorbereiders krijgen door de aanpassing - die rond september moet worden ingevoerd - veel minder werk.

"Dat kost dus banen”, waarschuwt bestuurder Ger Deleij. "Door het overhevelen van de taken vervalt er zo’n 190 fte. Veel mensen hebben een deeltijdcontract, dus het gaat uiteindelijk om honderden mensen die kunnen fluiten naar hun baan.”

Ook voor de ongeveer 17.000 postbezorgers is de aanpassing nadelig, meent de belangenorganisatie. "Omdat ze straks uit twee bundels moeten bezorgen, betekent dat feitelijk dat ze alsnog het sorteerwerk van de voorbereiders moeten doen, maar dan op straat.”

PostNL heeft als hulpmiddel een nieuw postvest laten ontwikkelen, met vakken voor de bundels en plek voor brievenbuspakjes. Die vesten zijn niet alleen onhandig, ze zijn ook gevaarlijk, schetst postbezorger Fred Gersteling, die daarnaast als voorbereider werkt én in de ondernemingsraad zit.

"Door het vest kan je helemaal niet zien wat er voor je op straat ligt. Als je een trap op moet, kan je de treden niet zien. En bukken voor een brievenbus is al helemaal onmogelijk. Geloof me, er zijn veel meer brievenbussen waar je voor moet bukken dan je denkt.”

PostNL heeft daarop besloten dat het vest niet verplicht is, maar stelt wel eisen voor de bezorgers die het zonder doen. Zo moeten de bundels op de arm gesorteerd worden - op de grond leggen mag niet - en mag de bezorger vanuit veiligheidsoverwegingen niet lopend sorteren.

Lees hele artikel hier

Bron: AD.nl