LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

20
jun

PostNL en Sandd wachten met fusie tot politiek laatste zet geeft

Beide partijen hebben interesse, de politiek is welwillend en de financiële voordelen zijn op een bierviltje uit te rekenen. Wie de nieuwe postvisie van het kabinet leest, kan maar een conclusie trekken: het kan niet lang meer duren voordat PostNL eindelijk zijn belager Sandd inlijft.

Beleggers rekenen zich al rijk. Begrijpelijk: consolidatie is het beste wat PostNL kan overkomen. Het samenvoegen van de netwerken van de twee grootste postbedrijven van Nederland levert forse kostenbesparingen op. Volgens analisten kunnen zo'n 80% van de kosten bij Sandd worden weggestreept als het wordt ingelijfd door PostNL. Met het wegvallen van een rivaal is PostNL bovendien verlost van nimmer aflatende prijsdruk. Eindelijk kunnen de goede tijden weer aanbreken bij de postbezorger.

Aandeelhouders van PostNL snakken naar goed nieuws. Het postbedrijf keert in 2018 weliswaar eindelijk weer dividend uit, maar kwam dit voorjaar toch met een winstwaarschuwing. Menig belegger zal met gemengde gevoelens terugkijken op het overnamebod van €5,75 dat Bpost eind 2016 tevergeefs bood. Het aandeel handelt nu rond €3,74 - na enkele dagen van forse prijsstijgingen.

Hoe snel kunnen beleggers zich rijk rekenen? Het is bekend dat beide bedrijven elkaar al goed kennen. Eind 2015 stond PostNL al op het punt om Sandd voor €100 mln tot €150 mln te kopen. Ceo Herna Verhagen zette toen niet door uit vrees voor bezwaren van de politiek. Nu laat de topvrouw echter al maanden horen dat consolidatie van de postmarkt de enige weg voorwaarts is. Ook Sandd staat open voor een overname.

Ze krijgen nu officieel de zegen van staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken. Volgens de bewindsvrouw staat de Mededingingswet consolidatie toe - als de voordelen voor de consument maar voldoende duidelijk worden gemaakt. Ze blijft echter vager over de rol van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), die een overname ook moet goedkeuren.

Daarom zullen PostNL en Sandd pas echt in beweging komen als de ACM duidelijke richtlijnen krijgt van de politiek. Teruggefloten worden door de toezichthouder is wel het laatste wat het bestuur van PostNL - niet de meest avontuurlijke van de BV Nederland - wil. Ook Sandd zegt nu te wachten op 'volledige politieke duidelijkheid.'

Na de mooie toekomstvisie wacht de sector nu op concrete wetten uit Den Haag. Een nieuw wetgevingstraject zal minimaal een jaar kosten. Pas dan zullen PostNL en Sandd echt doorpakken. Niemand wil weer een mislukte overnamepoging. Deze keer moet het goed gaan.

Bron: Financieel Dagblad