LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

04
aug

Postbezorger mag tijdens hitte ook 's avonds bezorgen

Bij temperaturen boven de dertig graden mogen postbodes hun ronde voortaan uitstellen tot in de avond. Dat heeft PostNL besloten naar aanleiding van het aanhoudende warme weer.

Bezorgers zijn vrijdag geïnformeerd over de nieuwe maatregel, die nog niet eerder van stal is gehaald. "We zijn met onze Ondernemingsraad in gesprek gegaan over de zware omstandigheden", vertelt een woordvoerder. "Post bezorgen is natuurlijk fysiek werk, en in deze hitte wordt het zwaarder." Normaal moeten postbezorgers voor vijf of zes uur 's middags klaar zijn met hun ronde. Die eindtijd is nu geschrapt. "We moeten in beginsel wel voldoen aan de postwet, die ervan uit gaat dat de post overdag al wordt bezorgd. Maar dit zijn uitzonderlijke omstandigheden." Er wordt per dag en per regio gekeken of postbodes uitstel krijgen. Deze zaterdag is dat in een groot deel van het land het geval. Ook voor dinsdag wordt ruim boven de dertig graden voorspeld. Bij de hittegolf van vorige week gold de maatregel dus nog niet. "Dit is de afgelopen dagen besloten. We zijn een lerende organisatie."

De Nuenense postbode Sofie van Ek is blij met de extra bezorgtijd 's avonds. "Dan is in elk geval de directe zon weg", legt ze uit. "De stenen zijn nog wel warm. Maar als je een wijk met veel bomen hebt, is het goed te doen." Van Ek trok de afgelopen weken zo haar eigen hitteplan. "Een natte theedoek in de nek kan helpen", legt ze uit. "En elke keer drie flesjes water mee. Het is flink zweten. Gelukkig went het wel een beetje. Vorige week had ik er meer moeite mee."

Vakbond FNV was eerder deze week nog erg kritisch op het gebrek aan hittebeleid van het postbedrijf. Met name in de distributie- en sorteercentra, waar de temperaturen bij gebrek aan airco soms hoog oplopen. Maar ook voor pakket- en postbezorgers, die soms met auto's zonder airco of hete scooterhelmen op het hoofd aan het werk zijn. "Ook daar nemen we extra maatregelen. Als de temperatuur boven de dertig graden komt in de depots, passen we de hoeveelheid werk aan", aldus de PostNL-woordvoerder.

Bron: Brabants Dagblad