LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

04
sep

PostNL wil af van te grote verzenddozen

PostNL wil minder 'lucht' gaan vervoeren. Een nieuwe plastic verpakking, die vaker gebruikt kan worden, moet een eind maken aan de enorme kartonnen dozen waar de bezorgers nu dagelijks mee moeten zeulen.

PostNL test de komende twee maanden een herbruikbare, flexibele verpakking voor het verzenden van pakjes die via internet besteld worden. Zo'n verpakking scheelt een hoop dozen en het nutteloos vervoeren van lucht.

Voor de proef, die in de regio Zwolle gehouden wordt, werkt de pakjesbezorger samen met Futurumshop, een webwinkel voor fietsspullen. "Voor een gemiddeld pakket wordt minimaal 138 gram karton gebruikt", zegt Mike Zuurbier, die zich bij PostNL bezighoudt met verpakkingen. "Een gram karton vertegenwoordigt een gram CO2-uitstoot."

Per pakket kan dus al gauw 138 gram uitstoot worden bespaard. Bovendien hebben webshops een standaardassortiment verpakkingen. Vaak zijn die te groot voor het product dat erin gaat en bestaat de rest van de inhoud van de doos uit lucht. "Onze nieuwe verpakkingen zijn van afneembare kunststof." Ze zijn er vooralsnog in drie formaten: klein, medium en groot.

Er kan geen fiets in, zegt Zuurbier. "Maar voor 80 procent van de producten die Futurumshop verstuurt, zijn ze geschikt. Omdat ze van flexibel kunststof zijn, worden ze net zo plat als het product dat erin zit. Die producten zitten vaak al in een eigen verpakking. De verzendzakken van PostNL, in post-oranje, worden dichtgeritst en verzegeld.

"De bezorger overhandigt zijn pakket aan de geadresseerde, die verbreekt de verzegeling en de bezorger neemt de zak weer mee terug", legt Zuurbier uit. Als de consument twee keer niet thuis is als de bezorger komt, wordt het pakketje bij het afhaalpunt afgegeven. De consument kan het dan daar openmaken en de verpakking achterlaten. Dat neemt de bezorger bij zijn volgende ronde mee terug.

In gewicht wordt niet of nauwelijks iets bespaard, de verpakking van PostNL of een doos weegt ongeveer hetzelfde. "We vervoeren dan wel minder lucht. Hoeveel precies, dat weten we nog niet. Maar we verwachten dat we meer pakjes in een bestelbus kunnen vervoeren en zodoende een efficiencyslag maken."

De nieuwe verpakkingen van PostNL kunnen tot wel duizend keer hergebruikt worden. Het idee van het hergebruiken komt van scholieren uit de zogenoemde Raad van Kinderen, waar PostNL aan deelneemt. Basisschoolleerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar kregen de vraag voorgelegd hoe er minder lucht vervoerd kan worden door postbezorgers. "Zij kwamen met het idee voor herbruikbare verpakkingen."

Als de test een succes blijkt, hoopt PostNL meer webwinkels te overtuigen en wordt het plan landelijk uitgerold.

Bron: AD