LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

12
sep

Hervorming postmarkt nog lang niet zeker

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil de postmarkt ingrijpend hervormen. Maar deskundigen zijn allerminst overtuigd dat ze haar plannen ook daadwerkelijk kan uitvoeren. Vanmiddag debatteert Keijzer met de Tweede Kamer.

In juni presenteerde de staatssecretaris haar plan voor een hervormde postmarkt. Het kabinet wil meer samenwerking toestaan tussen grote postbedrijven als PostNL en Sandd en toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet het toezicht op de postmarkt aanzienlijk versoepelen. Volgens de staatssecretaris is dat de beste manier om de kwaliteit van de postbezorging in Nederland overeind te houden.

Die staat onder druk nu consumenten steeds minder post versturen. Desondanks concurreren postbedrijven als PostNL en Sandd nog altijd volop met elkaar, waardoor postbezorgers van de verschillende postbedrijven met een steeds legere brieventas door de straten lopen. Zouden de bedrijven samengaan, dan levert dat forse kostenbesparingen op. Volgens analisten kunnen zo'n 80% van de kosten bij Sandd worden weggestreept als het wordt ingelijfd door PostNL.

Geen wonder dat beide postbedrijven de aanbevelingen van de staatssecretaris met open armen ontvingen. PostNL stond eind 2015 al op het punt om Sandd voor €100 mln tot €150 mln te kopen, maar ceo Herna Verhagen durfde niet door te zetten uit vrees voor bezwaren van de politiek.

De topvrouw lijkt het tij nu mee te hebben, maar het is vraag of de plannen van Keijzer niet stuklopen op mededingingsbezwaren. De staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat er 'onder de Mededingingswet al vele vormen van samenwerking mogelijk zijn', mits de de consument daar genoeg van profiteert, maar dat is volgens juristen wel heel makkelijk geredeneerd.

'De brief van de staatssecretaris is wat ongebruikelijk', zegt mededingingsadvocaat Winfred Knibbeler van Freshfields Bruckhaus Deringer. 'De staatssecretaris wekt verwachtingen die niet waargemaakt kunnen worden. Het is zeker niet evident dat PostNL en Sandd kunnen profiteren van de uitzondering in de mededingingswet die de staatssecretaris noemt.'

Dat is ook de diagnose van Tom Ottervanger, deeltijd hoogleraar Europees recht in Leiden. 'Ik vind die samenwerking niet sterk betoogd. Als je een fusie wil toelaten moet je bewijzen dat de efficiëntievoordelen ten goede komen aan de consument. Dat is niet zo eenvoudig in de postmarkt, die wordt gedomineerd door twee grote spelers en verder een paar kleinere postbedrijven kent.'

Staatssecretaris Keijzer lijkt in haar plannen te rekenen op instemming van de ACM. Ten onrechte, vindt Knibbeler. 'Het is niet de rol van de staatssecretaris om voor te sorteren op het oordeel van de toezichthouder.' 'De ACM heeft een eigen verantwoordelijkheid', zegt Ottervanger. 'Zekerheid krijg je alleen door de ACM buitenspel te zetten en dit via wetgeving te regelen. Dat ligt niet voor de hand.'

Hoe dan ook zal de Nederlandse toezichthouder uitgebreid marktonderzoek moeten doen, wat zomaar een jaar in beslag kan nemen. Ook het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie moet een ok geven.

Vorige week kreeg de ACM een tik op de vingers van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het College stelde dat de ACM niet aannemelijk kan maken dat PostNL een dominante positie heeft in de markt voor zakelijke post, omdat het de digitale markt niet had meegenomen in zijn analyse. Nu die dominantie positie wordt betwist hoeft PostNL zijn concurrenten voorlopig niet langer toegang te verlenen tot zijn netwerk voor zakelijke post. Ook is het vrij om zijn tarieven te bepalen. Het is echter niet uitgesloten dat de ACM na nader marktonderzoek alsnog bepaalt dat PostNL zijn concurrenten tegen gereguleerde tarieven toegang moet geven tot zijn netwerk.

Bron: FD