LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

20
sep

Poste restante

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaan we binnenkort terug naar de jaren tachtig. Althans een beetje. Kamerleden gaven vorige week brede steun aan een fusie van de twee belangrijkste postbedrijven van Nederland: PostNL en Sandd. Er komt weer één postbedrijf.

PostNL is het liefst morgen al af van Sandd. De brutale uitdager wist de afgelopen jaren zo'n 20% tot 25% van de zakelijke postmarkt te veroveren. De concurrent heeft de prijzen op de zakelijke markt flink naar beneden gedreven. Overname van Sandd zou deze neerwaartse trend waarschijnlijk tot staan brengen. Dat zou PostNL helemaal niet slecht uitkomen.

Bovendien kan PostNL na een overname de postvolumes van Sandd (zo'n 775 miljoen poststukken) in een klap toevoegen aan zijn eigen netwerk. Het bedrijf met een hoofdkantoor in Apeldoorn bezorgt momenteel zelf zo'n 2,5 mrd poststukken per jaar. De kosten voor sorteren, transport, depots en bezorgers kan het uitsmeren over een veel groter volume.

Wat moet PostNL betalen voor zijn rivaal? In 2015 stond PostNL al eens op het punt om Sandd te kopen. Ceo Herna Verhagen zette toen niet door uit angst voor bezwaren van Den Haag. De topvrouw zou naar verluidt tussen €100 mln en €150 mln over hebben gehad voor Sandd, dat in handen is van zo’n 35 investeerders, onder wie Quote500-lid Albert Hartog en investeerder Frans van Belle.

Die waardering was ongetwijfeld mede gebaseerd op de resultaten van 2014. Toen behaalde Sandd Beheer een omzet van €143,4 mln en een bijbehorende brutobedrijfsresultaat (ebitda) van €12,0 mln. De meest recente cijfers – over 2016 – laten zien dat de omzet daalde tot € 133,6 mln (-6,8%), de ebitda kwam uit op €16,0 mln.

Wat betekent dit nu voor de vraagprijs? Is €100 mln tot €150 mln nog reëel? Kijkend naar de omzet is het antwoord nee, zeker omdat de postmarkt alsmaar verder krimpt. De ontwikkeling van het bedrijfsresultaat geeft een gemengd beeld.

In 2015 steeg de ebitda weliswaar naar €18,0 mln, maar die winstsprong was vooral te danken aan besparingen op salariskosten. Op die kosten kan Sandd moeilijk verder besparen, aangezien de overheid vorig jaar een bodem in de beloning voor postbezorgers heeft gelegd. De ebitda is dan ook alweer gedaald naar de eerder genoemde €16,0 mln.

Financieel moet de overname geen probleem zijn voor PostNL. Een blik op de balans laat zien dat het bedrijf op 30 juni van dit jaar €524 mln aan contanten had, ongeveer een kwart van het balanstotaal. Een prima uitgangspositie.

Deze herkansing ziet er dus goed uit voor PostNL-CEO Herna Verhagen. Dat ze drie jaar geleden niet heeft doorgezet, zou het postbedrijf nu miljoenen kunnen schelen. Angst was in dat geval een goede raadgever.

Bron: FD