LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

24
okt

Sandd krijgt gelijk: EZ zat fout met achterhouden overlegstukken PostNL

Het ministerie van Economische Zaken moet alsnog documenten van gesprekken met PostNL aan postbezorgbedrijf Sandd overleggen. De Raad van State is het eens met het in Apeldoorn gevestigde bedrijf dat EZ de stukken ten onrechte geheim wil houden.

In een definitieve uitspraak concludeert de Raad dat EZ geen deugdelijke argumenten heeft voor het achterhouden van stukken rond het overleg tussen het ministerie en PostNL over Postregeling 2009. Sandd vroeg eerder aan EZ in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) inzage in de overlegstukken, omdat het bedrijf erachter wil komen welke adviezen PostNL aan EZ heeft gegeven over de wijziging van de Postregeling 2009.

Die wijziging had belangrijke commerciële gevolgen voor alle postbezorgingsbedrijven in Nederland. Het Apeldoornse postbedrijf meent dat PostNL niet zo maar een neutrale adviseur is, maar een groot postbezorgbedrijf met eigen commerciële belangen, een directe concurrent van Sandd en andere bedrijven. Om die reden wil het Apeldoornse postbedrijf weten of PostNL bij het geven van technische adviezen aan EZ niet teveel aan haar eigen commerciële belang dacht.

Het ministerie weigerde openbaarmaking van een vijftiental documenten, omdat het om zogenoemd vertrouwelijk ‘intern beraad’ zou gaan. En volgens de WOB hoef je stukken over intern beraad niet openbaar te maken als daarmee het vertrouwen wordt geschonden. De Raad is het daar in deze kwestie niet mee eens.

Volgens het bestuursrechtscollege vallen een aantal achtergehouden documenten zeker niet onder het zogenoemde ‘intern beraad’-artikel. Volgens de Raad gaat een aantal stukken over technische informatie die best openbaar gemaakt kan worden. Dat EZ met PostNL heeft afgesproken alle informatie van de postdienst vertrouwelijk te houden, vindt de Raad minder zwaar wegen dan het algemeen belang van de openbaarheid. EZ zal nu alsnog moeten bekijken welke documenten ze wel en welke ze niet aan Sandd overlegt.

 

Bron: De Stentor