LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

31
okt

PostNL dreigt met claim tegen toezichthouder ACM

PostNL slijpt zijn messen in een conflict met de mededingingsautoriteit ACM. Het post- en pakketjesbedrijf overweegt een claim in te dienen tegen de Nederlandse Staat voor de schade die het zegt te hebben geleden door de toezichthouder.

Dat zegt een woordvoerder van het concern woensdag tegen het FD. PostNL lost dit schot voor de boeg nadat eerder op de dag beide partijen vrijwel tegelijk met ogenschijnlijk tegenstrijdige berichten naar buiten kwamen.

De twee partijen twisten over de positie van PostNL op de markt voor zakelijke 24-uurs post. Volgens toezichthouder ACM heeft PostNL een machtspositie in de Nederlandse postmarkt. Omdat het wil dat organisaties en bedrijven genoeg keuzemogelijkheden houden op de postmarkt, heeft de toezichthouder PostNL vorig jaar verplicht om concurrenten toegang te geven tot zijn landelijke netwerk.

Dat betekent dat PostNL ook voor regionale concurrenten post sorteert en bezorgt, tegen een door ACM-bepaald tarief, kostendekkend, met een beetje rendement voor PostNL.

De hoogste bestuursrechter van Nederland haalde in september echter een streep door dit ACM-besluit. De toezichthouder had onvoldoende hard gemaakt dat PostNL beschikt over wat in jargon aanmerkelijke marktmacht heet, zo stelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

PostNL kondigt daarom vandaag aan dat het de tarieven voor concurrenten als Sandd en Van Straaten Post gaat verhogen. Dat leidt in het vierde kwartaal tot een meevaller en vanaf 2020 tot structureel lagere kosten, maar volgens PostNL is het kwaad al geschied. De voormalige monopolist stelt dat concurrerende postvervoerders hun marktaandeel het afgelopen jaar aanzienlijk hebben uitgebreid, 'geholpen door de ACM-maatregelen.'

Het financiële effect hiervan is onomkeerbaar, stelt PostNL, dat daarom overweegt om de schade te verhalen. ‘We kijken naar de mogelijkheid en de wenselijkheid om een claim in te dienen vanwege de schade die we hebben opgelopen als gevolg van deze maatregelen, die volgens het CBb niet hadden moeten bestaan’, zegt een woordvoerder tegen het FD. 

Tegelijk maakt ACM woensdag evenwel bekend dat het zijn huiswerk opnieuw gedaan heeft en dat PostNL wel degelijk te veel marktmacht heeft. Dit kan betekenen dat het postbedrijf zijn concurrenten alsnog tegen kostprijs toegang moet geven tot zijn netwerk, stelt de toezichthouder woensdag in een persbericht.

Het staat haaks op het persbericht van PostNL, dat van tevoren van het nieuwe ACM-bericht op de hoogte is gebracht. ‘Wij vonden dat we duidelijkheid moesten geven aan andere postvervoerders', zegt de woordvoerder. 'Als er in de toekomst iets gaat veranderen door een nieuw besluit van de ACM heeft dat impact. Maar daar kunnen we nu niet op wachten. Tot de ACM met iets anders komt moeten we nu al duidelijkheid geven aan andere postvervoerders.’

Na enig aandringen erkent hij wel dat het geen toeval is dat PostNL een persbericht naar buiten brengt, terwijl het weet dat de toezichthouder een tegenstrijdige boodschap gaat komen. ‘Het feit dat we van elkaar weten wanneer het bericht uit gaat, maakt het niet toevallig’, aldus de woordvoerder.

PostNL lijkt in zijn strijd met de ACM het tij mee te hebben. In de Tweede Kamer is brede steun voor kabinetsplannen om het toezicht van de ACM op de postmarkt te versoepelen, een lang gekoesterde wens van PostNL.

Bron: FD