LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

05
nov

PostNL: pas in de zomer nieuws over aankoop Sandd

PostNL verwacht pas komende zomer financiële duidelijkheid te kunnen geven over de geplande overname van concurrent Sandd. Dat heeft ceo Herna Verhagen maandag tegen analisten gezegd in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. 'We doen ons best om het proces zo snel mogelijk te doorlopen.'

PostNL kreeg deze zomer groen licht van de Tweede Kamer voor een overname van Sandd, een lang gekoesterde wens van het postbedrijf. Volgens PostNL is het ondoenlijk om twee grote concurrerende postbedrijven in stand te houden op de snel krimpende postmarkt. Door Sandd te kopen kan PostNL de kosten voor het bezorgen van post weer verdelen over grotere volumes.

De Tweede Kamer steunt meer samenwerking in de postmarkt, zo werd in augustus duidelijk. Toch zal het volgens PostNL nog tot volgende zomer duren voordat een overname van Sandd is afgerond. De voormalige monopolist uit Den Haag stond eind 2015 al op het punt om Sandd te kopen maar schrok op het laatste moment terug uit vrees voor bezwaren uit de politiek.

Sommige analisten verbazen zich erover dat PostNL er zo lang doet om Sandd nu te kopen, vooral omdat ceo Herna Verhagen er altijd op heeft gehamerd dat er haast geboden is bij hervorming van de postmarkt. De topvrouw benadrukte echter het belang van zorgvuldigheid. 'Het is een delicaat proces. We werken hard om de consolidatie vorm te geven.'

PostNL rapporteerde maandag een daling van de winst en het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal. De omzet kwam uit op €638 mln, iets hoger dan de €630 mln in dezelfde periode vorig jaar. De winst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten daalde van €25 mln naar €19 mln, een daling van 24%. Het onderliggend cash bedrijfsresultaat daalde van €35 mln naar €23 mln, een daling van 34%. In een toelichting zegt ceo Herna Verhagen desondanks het verwachte onderliggende cash bedrijfsresultaat voor heel 2018 wel te gaan halen.

Sterke groei van webwinkelen stuwde opnieuw de vraag naar pakketbezorging. Het volume bij pakketten steeg met 20%, zo bericht PostNL. Inmiddels is 49% van de omzet van het bedrijf naar eigen zeggen gerelateerd aan internetcommercie.

Om de sterke krimp van de postmarkt op te vangen verhoogt PostNL wederom de postzegelprijs. Brieven versturen in Nederland kost vanaf januari €0,87 waar dat nu nog €0,83 is, een verhoging van zo'n 5%. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) had PostNL ruimte gegeven voor een verhoging met 14,2%. De prijs voor het versturen van brieven naar het buitenland gaat van €1,40 naar €1,45.

Toezichthouder ACM had PostNL in augustus vorig jaar ook opgedragen om concurrenten toe te laten op zijn netwerk voor zakelijke post. Dit betekende dat PostNL ook voor regionale concurrenten post sorteert en bezorgt, tegen een door de ACM bepaald tarief: kostendekkend, met een beetje rendement voor PostNL. Volgens PostNL hebben concurrerende postvervoerders hierdoor hun marktaandeel aanzienlijk kunnen uitbreiden.

In september haalde de hoogste bestuursrechter van Nederland echter een streep door dit ACM-besluit. PostNL kondigde daarom vorige week al aan dat het de tarieven voor concurrenten als Sandd en Van Straaten Post gaat verhogen. Dat leidt volgens PostNL in het vierde kwartaal tot een meevaller en vanaf 2020 tot structureel lagere kosten.

Het postbedrijf herhaalt maandag dat het verwacht dat de maatregelen van toezichthouder ACM het bedrijf €40 mln tot €45 mln gaan kosten. Eerder was dat €50 mln tot €70 mln. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de ACM nog onderzoekt of het PostNL opnieuw wil dwingen om concurrenten toegang te geven tot zijn bezorg- en sorteernetwerk.

PostNL overweegt de geleden schade te verhalen op de Nederlandse Staat, zo meldde het vorige week.

Bron: FD