LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

04
dec

De val van Bpost neemt duizelingwekkende proporties aan

Het is flauw om steeds weer te beginnen over de €5,75 die Bpost exact twee jaar geleden overhad voor een aandeel PostNL. Dat waren andere tijden; tijden waarin een Belgische postzegel bijvoorbeeld nog 74 cent kostte en ceo Koen Van Gerven zei dat Bpost 'ambitie kan en mag hebben'.

Van Gerven is nog altijd ceo, maar tegenwoordig van een bedrijf dat in zijn ogen 'op een brandend platform staat'. Bij Bpost worden postzegels steeds duurder (95 cent vanaf januari) en aandelen steeds goedkoper. De Belgische posterijen verslikten zich in de overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial, kampt met een onverwacht snelle daling van de postvolumes en kreeg dit najaar hevige stakingen van de Belgische postbezorgers voor zijn kiezen.

Van de grofweg €21 die het Bpost-aandeel ten tijde van het PostNL-bod kostte, is tegenwoordig nog geen €9 over. Die fenomenale daling wordt nog duizelingwekkender als je bedenkt dat er in de tussentijd ook nog €28 op het koersenbord heeft gestaan.

Dinsdag was een bijzonder beroerde dag. Het mocht officieel geen winstwaarschuwing heten, maar Van Gerven zei tegen de Belgische zakenkrant De Tijd dat Bpost komend jaar veel minder winst zal gaan maken. Directe aanleiding is het cao-akkoord waarmee de stakingen van vorige maand werden beëindigd. Bpost heeft de doorrekening nog niet op orde, maar duidelijk is al dat veel meer personeel, plus betere arbeidsvoorwaarden, niet kunnen worden opgevangen met duurdere postzegels. Op de beurs daalde de koers prompt met 20%.

 

Een probleem voor Bpost is dat het bedrijf het vertrouwen van beleggers kwijt is. Een nogal laconieke omgang met eenmalige meevallers in het derde kwartaal van 2017 kwam afgelopen november als een boemerang terug, toen het bedrijf plotseling een enorme winstdaling moest melden.

Daar kwam nu dus de verkapte winstwaarschuwing bij. Volgens Jefferies zullen analisten hun winstramingen voor komend jaar met zeker 19% moeten verlagen.

Bpost tracht de pijn te verzachten door het interimdividend op peil te houden. Maar om aan iedere belegger €1,06 aan dividend uit te keren, moest de uitkeringsratio al worden opgekrikt naar 92% van de winst. Volgens analist Ruben Devos van KBC kan het bedrijf dat komend jaar nooit volhouden. De ramingen voor 2019 en 2020 rechtvaardigen die hoge dividenduitkering simpelweg niet meer.

Bpost is zeker niet uniek. Postbedrijven hebben het in heel Europa moeilijk. Het Britse Royal Mail kijkt dit jaar al tegen een koersverlies van 33% aan, Deutsche Post staat op -29%. Maar zo bont als de Belgen maakt zelfs PostNL het niet. De Nederlandse postbezorger had dinsdag duidelijk last van de zuiderbuur en moest 6% inleveren. Dit jaar daalde de koers met 40% naar €2,44. Over die €5,75 moeten we het maar niet meer hebben.

Bron: FD