LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

18
dec

Zelfstandige koeriers springen bij om recordaantal pakjes Bpost weg te werken - tegen de zin van de vakbond

Jaar na jaar wordt de stormloop op de webwinkels in de eindejaarsperiode groter. Bpost schat dat het deze week 420.000 pakjes per dag zal behandelen. Volgens de vakbonden verloopt dat goed, al zien ze met enige tegenzin dat er zelfstandige koeriers worden ingeschakeld.

Met 420.000 pakjes per dag, met uitschieters tot 450.000, ligt de bedrijvigheid bij bpost in de week voor Kerstmis nog een kwart hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is het dubbele van het aantal leveringen op een gewone werkdag.

Om alles in goede banen te leiden, zijn er negenhonderd extra interimkrachten aan de slag. “Die medewerkers zijn er om deze eindejaarsperiode te overbruggen, maar ook om de overuren aan te zuiveren”, zegt Jean-Pierre Nyns (ACOD). “Ze werken zowel in de sorteercentra als bij de uitreiking van de pakjes. Alle zeilen worden bijgezet. We zijn bijzonder fier dat iedereen zijn schouders eronder zet, ondanks alle problemen die er bij bpost zijn.”

“Hoewel dit de drukste periode van het jaar is, krijgen we maar weinig klachten van de medewerkers. Ze steken een tandje bij zonder te moren”, vult ACV-vrijgestelde in Antwerpen Paul Beyers aan. Volgens Nyns worden jaar na jaar de prognoses van het aantal pakjes overschreden. “Het is een booming business, waarvan het plafond nog niet bereikt is.”

Naast de extra interimkrachten schakelt bpost volgens de bonden ook koeriers op zelfstandige basis in. “Doorheen het jaar wordt daar zeer beperkt gebruik van gemaakt, maar voor de eindejaarsperiode zijn er meer mensen nodig”, legt Nyns uit.

“We staan met onze rug tegen de muur”, zegt Beyers daarover. “Onze mensen zijn wel blij dat ze die hulp krijgen, maar op de langere termijn is dat niet goed. We hopen dat bpost het werk zelf kan doen. Bij zelfstandigen komen er wel wat pakjes terug, of ze durven ze al eens aan de deur achter te laten.”

Bron: Gazet van Antwerpen