LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

10
apr

Experiment met post zonder brievenbus

Het kabinet zet de deur open voor experimenten met postbezorging. Daardoor kunnen mensen hun brieven in de toekomst digitaal, bijvoorbeeld ingescand per mail, ontvangen. Dat blijkt uit de nieuwe postwet van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Nu zijn postbedrijven nog wettelijk verplicht om brieven fysiek door de bus te doen, maar steeds minder mensen zitten te wachten op het papier op de deurmat.

In de aangepaste postwet schrijft Keijzer daarom dat postbedrijven de brieven in de toekomst mogen ’aanbieden’ in plaats van ’afleveren’. Dat lijkt een klein verschil, maar zo geeft ze postbedrijven de ruimte om post digitaal te versturen of af te leveren bij een verzamelpunt in een wijk. Dat scheelt ook in de kosten voor het postbedrijf. Daarbij moet het briefgeheim bewaard blijven, bijvoorbeeld door versleuteling van de post.

Een woordvoerder van Keijzer benadrukt dat dit soort experimenten alleen gebeurt bij mensen die dat willen. Wie zijn of haar post nog steeds door de brievenbus wil krijgen, behoudt dat recht. Omdat het enigszins omslachtig is als een postbedrijf brieven inscant, zou bijvoorbeeld door bemiddeling van PostNL ook bij verzenders aangegeven kunnen worden dat ze voor bepaalde mensen de fysieke post achterwege kunnen laten en het sowieso digitaal versturen.

Bezorgers
Staatssecretaris Keijzer neemt de postmarkt ook op andere punten op de schop. In de wetswijziging doet ze ook iets aan de veelbesproken strijd tussen verschillende postbezorgers.

De CDA-bewindsvrouw constateert namelijk dat meer concurrentie op de postmarkt alleen maar lijkt te zorgen voor hogere verzendkosten, bijvoorbeeld door hogere postzegelprijzen. Ze past de wet nu zo aan dat concurrentie tussen bezorgers niet langer bevorderd wordt. De wet was de afgelopen tien jaar zo ingericht dat nieuwe toetreders makkelijker in de postmarkt konden stappen. Dat had volgens Keijzer aanvankelijk nut: de kwaliteit bleef gewaarborgd en de tarieven voor zakelijke gebruikers daalden. Maar inmiddels is de situatie anders: "Tien jaar na de liberalisering ziet de wereld er anders uit, met een postvolume dat meer dan gehalveerd is.”

Betaalbaarheid
Omdat Keijzer het aantal brievenbussen en bezorgdagen gelijk houdt in de nieuwe wet, en de hoeveelheid post dus fors daalt, zouden meer aanbieders op de postmarkt volgens haar alleen maar zorgen ’voor meerdere postbezorgers met steeds legere tassen, en dus een hogere kostprijs per brief’. Als een nieuw bedrijf wil toetreden tot de markt, mag dat alleen als dat niet ten koste gaat van de betaalbaarheid van de diensten van de standaard-brievenbezorger. In Nederland is dat PostNL.

Overnames van PostNL uit het buitenland worden door de nieuwe postwet moeilijker gemaakt. Het bedrijf dat door de overheid is aangewezen als standaard-brievenbezorger mag straks alleen overgenomen worden als de Nederlandse overheid toezicht kan blijven houden op het bedrijf.

Bron: De Telegraaf