LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

11
apr

Beursblik: voorstel wetswijziging gunstig voor PostNL

Het voorstel voor een nieuwe postwet is positief voor PostNL en de Nederlandse postmarkt in het algemeen. Dit stelde analist Marc Zwartsenburg van ING donderdag in een rapport.

De voorgestelde beleidsveranderingen kunnen volgens de analist op meerdere vlakken positief zijn voor het postbedrijf. Zo kan PostNL gemakkelijker en sneller kostenbesparingen doorvoeren en zullen de tarieven om toegang te krijgen tot het netwerk van het postbedrijf "rationeler" zijn. Dit voorkomt ongewenste arbitrage over briefpostvolumes, wat nu marktaandeel van PostNL afsnoept, aldus Zwartsenburg.

Ook verdwijnt het instrument waarmee de Nederlandse toezichthouder ACM de mogelijkheid heeft verplichtingen op te leggen aan postvervoerbedrijven van wie bewezen is dat zij Aanmerkelijke Marktmacht op de postmarkt hebben, zo stelde de analist. In ruil daarvoor komt een "wat vriendelijker" regime. Ook een nieuwe tarievenstructuur kan het postbedrijf in de kaart spelen.

Zwartsenburg wijst er wel op dat het nog slechts gaat om een voorstel en dat de nieuwe postwet er mogelijk pas in 2021 komt. Maar het lijkt er volgens de analist op dat het risicoprofiel van de briefpostbezorging en het verdienmodel waarschijnlijk "significant" zullen verbeteren.

Tot slot meent ING dat de toezichthouder in de nieuwe constellatie geen reden heeft om de overname van Sandd tegen te houden.

Bron: Beurs.nl