LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

02
mei

Bpost op koers ondanks recordval brievenpost

Nooit eerder zag Bpost haar binnenlandse briefvolume zo hard dalen als in het voorbije eerste kwartaal. Maar toch maakt de postgroep zich sterk dat ze haar doelstellingen zal halen in 2019.

In de eerste drie maanden van het jaar daalde het binnenlandse briefvolume met 9,2 procent, een record. Ter vergelijking: vorig jaar zag Bpost de postvolumes nog met 5,8 procent slinken.

De steeds snellere digitalisering - zowel bedrijven als klanten verkiezen elektronische facturen en andere documenten boven de papieren variant - remt het briefverkeer hard af, verklaart Bpost de forse daling.

Bpost probeert de dalende volumes te counteren door de postzegelprijzen op te krikken. Buiten regulator BIPT om en met de steun van de federale regering werd vorig jaar besloten om de tarieven voor een prior-zegel met 15 procent te verhogen. Maar die hogere prijzen konden de impact van de lagere volumes slechts deels opvangen, zegt Bpost nu.

Ondanks die forse daling blijft Bpost bij zijn eerdere verwachtingen voor de rest van het jaar. In februari had topman Koen Van Gerven aangegeven dit jaar rekening te houden met een volumedaling van de binnenlandse post met 7 procent.

Dankzij de groeiende populariteit van e-commerce kon Bpost wel meer pakjes vervoeren in het eerste kwartaal. Het vervoer van pakjes steeg met 16,9 procent in volume tijdens de eerste drie maanden van het jaar. Dat krikte de omzet uit die activiteiten met 8 procent omhoog.

Toch volstond dat niet om de daling van de totale groepsomzet te counteren. In het eerste kwartaal viel die met 1,1 procent terug tot 906,8 miljoen euro. Daarmee doet het beursgenoteerde bedrijf het minder dan analisten hadden voorspeld.

De bedrijfswinst kwam over de eerste drie maanden uit op 95,8 miljoen euro. Dat is weliswaar 15 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar meer dan de ruim 90 miljoen euro die analisten in het vooruitzicht hadden gesteld.

Bron: De Tijd.be