LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

03
mei

Postbedrijf Sandd uit Apeldoorn opnieuw in opspraak: stapel medische post bij particulier in de bus

Postbedrijf Sandd is opnieuw in opspraak voor onzorgvuldig omspringen met gevoelige post. Deze keer werd een stapel poststukken met diverse geadresseerden bij een Apeldoornse particulier in de bus gestopt, waaronder brieven van Bevolkingsonderzoek Oost. Die organisatie maakte in november al melding van een datalek bij Sandd.

Latour bekeek wie de afzenders waren. Het Radboud universitair medisch centrum bijvoorbeeld, de Stichting 1940-1945, Aventus, een deurwaarder, een adviesbureau en het Bevolkingsonderzoek Oost. Met name dat laatste trok zijn aandacht. Dat heeft te maken met kankeronderzoek, was zijn eerste gedachte, en kan dus hartstikke belangrijk zijn voor de ontvangers.

Het Bevolkingsonderzoek Oost verzorgt in Gelderland en Overijssel borst-, baarmoeder- en darmkankeronderzoek. Zowel uitnodigingen om deel te nemen als uitslagen worden per post verstuurd.

"Ik heb woensdagochtend direct contact gezocht met het postbedrijf,’’ zegt Latour. Hoewel de boodschap simpel lijkt - "Hier ligt een pakket post van u, haal dat op en bezorg het alsnog’’ - stuitte hij op een telefonische muur van onwilligheid of onbereikbaarheid. "Ik heb diverse keren gebeld. Eén keer zei iemand dat het opgehaald zou moeten worden maar dat gebeurde vervolgens niet.’’

Na meer dan een dag wachten tot Sandd bij hem zou aanbellen deed hij gisteren een nieuwe poging, opnieuw tevergeefs. Daarom besloot hij gisteravond de stukken van het Bevolkingsonderzoek in arren moede zelf maar bij de geadresseerden te bezorgen.

Bevolkingsonderzoek Oost zegt Sandd te zullen aanspreken op de kwestie. "Maar wat we nu eerst geweldig vinden is dat deze meneer de brieven zelf bij de geadresseerden in de bus doet’’, reageert woordvoerster Jasmijn Heere. "Het zijn belangrijke brieven. Dit is een hele geruststelling.’’

"We weten dat er problemen zijn bij de bezorging in de huidige postmarkt,’’ zegt Heere. "We zijn daarover continu in gesprek met de postbedrijven, zowel Sandd als PostNL.’’

In november constateerde Bevolkingsonderzoek Oost na klachten uit Twente dat poststukken niet werden bezorgd ook nadat ze voor de tweede keer werden aangeboden aan Sandd. Daarvan werd een datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In augustus werd al eens privacygevoelige post gedumpt in Dalfsen.

De Stentor vroeg Sandd gisteren begin van de middag om toelichting. Het bedrijf wilde alleen per e-mail communiceren en stelde pas vandaag einde van de ochtend een reactie te zullen geven.

 

Bron: De Stentor