LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

06
jun

De brief wordt duur betaald

Het versturen van een standaardbrief is in Nederland ruim een derde duurder geworden in vijf jaar tijd. Daarmee stijgt de prijs veel sneller dan de inflatie. Die nam in dezelfde periode met krap 7% toe. Vergeleken met andere Europese landen valt de prijsstijging overigens nog mee. Gemiddeld moet er in Europa sinds 2014 minstens de helft meer worden betaald, zo blijkt uit berekeningen van het FD op basis van een inventarisatie van Deutsche Post.

Een standaardbrief in Nederland versturen kost tegenwoordig €0,87, terwijl dat in 2014 nog €0,64 was. Dat is lager dan de gemiddelde postzegelprijs in Europa van €0,97. Vijf jaar geleden kwam dat gemiddelde nog uit op €0,62.

De duurste landen om een brief te versturen zijn Italië en Denemarken. Daar moet ten minste €2,80 worden neergelegd. In beide landen zijn de posttarieven het hardst gestegen van Europa in de afgelopen vijf jaar: minimaal een verdrievoudiging.

In Bulgarije, Slovenië, Cyprus en Malta is een brief versturen het goedkoopst. Daar kost het frankeren van een standaardbrief minder dan €0,50. In Griekenland, Letland en Malta is de prijs van en postzegel in vijf jaar tijd onveranderd gebleven.

Lange tijd bleef de postzegelprijs in Nederland redelijk stabiel. Tussen 2001 en 2005 kostte een postzegel voor een standaardbrief €0,39 en de vijf jaar daarna bedroeg het tarief €0,44. Vanaf 2011 werd de postzegelprijs jaarlijks verhoogd, met percentages die de inflatie ruimschoots overstegen.

Postbedrijven verhogen hun prijzen om de bezorging betaalbaar te houden. Door rap dalende volumes aan verstuurde brieven namen de inkomsten flink af. Dat minder een brief wordt gestuurd is onder meer toe te schrijven aan de opkomst van nieuwe technologieën als e-mail en Whatsapp.

(voor het bijbehorende beeldmateriaal, kijk hier)

Bron: FD