LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

25
jun

Post (in België) komt binnenkort nog maar twee keer per week, tenzij u duurdere zegel koopt

Vanaf maart volgend jaar zal de postbode in België nog maar twee keer per week brieven in de bus stoppen. Alleen voor brieven met een (duurdere) priorzegel, kranten en pakjes maakt bpost een uitzondering. Wellicht zal de postbode op maandag en woensdag nog de niet-dringende post afleveren, aldus bpost-CEO Koen Van Gerven in De Ochtend op radio 1.B

Acht jaar geleden werden er elke dag 12 miljoen brieven bezorgd, vorig jaar waren dat er nog maar 7,7 miljoen. In het eerste kwartaal van dit jaar viel het volume weer met 9,2 procent terug, terwijl bpost voor het hele jaar maar een terugval van 7 procent had verwacht. Nog een cijfer dat het dalende postvolume illustreert, is dat nog maar bijna de helft van de huizen elke dag post krijgt.
”Als er tegen 2022 geen nieuwe maatregelen komen, dreigt bpost verlieslatend te worden”, klinkt het binnen het bedrijf. “De pakjesbezorging mag dan wel fors toenemen, dat dekt het verlies van de briefbedeling niet.”

“Eén op vijf brieven is dringend”
Opdat het bedrijf niet kopje-onder zou gaan, timmert Bpost aan een gloednieuw distributiemodel. Fase één van dat nieuwe model is al achter de rug: sinds januari is de priorzegel opnieuw ingevoerd. Die zegel garandeert dat een brief de volgende werkdag in de bus valt en kost 5 eurocent meer dan een gewone postzegel.
Brieven zónder zo’n duurdere zegel bezorgt Bpost vanaf maart 2020 nog maar twee keer per week. Naast brieven met een priorzegel zullen ook kranten en pakjes nog elke dag bedeeld worden. “Vandaag zijn 80 procent van de verkochte postzegels niet-prior, en twintig procent prior. De klant zegt dus: één vijfde van de post willen we dringend”, legt Van Gerven uit.

Het geeft het postbedrijf munitie om de tweede fase uit te rollen: de postbode komt voor niet-dringende brieven nog maar twee keer per week langs. “Voor brieven met een priorzegel, voor de krant en voor pakjes is er geen beperking”, benadrukt woordvoerder Barbara Van Speybroeck.

Het lossen van de dagelijkse postbedeling ligt dan ook gevoelig. Een idee voor zo’n model werd twee jaar geleden door de postregulator afgeketst omdat de postbode geen vijf keer per week meer zou langskomen - zoals dat nochtans staat in het beheerscontract van bpost. Dat model is nu niet overgenomen, zegt Van Speybroeck. Nieuw is het systeem niet: Italië, Portugal, Polen, Nederland en Noorwegen kennen vandaag al een beperkte briefbedeling. En in Denemarken wordt niet-dringende post maar één keer per week bedeeld.

Lees het hele artikel op Het Laatste Nieuws.

Bron: HLN.be