LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

27
jun

VVD: spullen uit China zijn te goedkoop

Pakketjes uit China worden veel te goedkoop naar Nederland verstuurd, vindt regeringspartij VVD. Nederlandse ondernemers zijn daardoor de dupe van de opmars van Chinese internetwinkels. De VVD wil dat het kabinet ingrijpt.

Dit jaar bestellen Nederlanders naar schatting zo’n 27 miljoen pakketjes in China. Elk jaar groeit dat aantal: vorig jaar werd online voor enkele honderden miljoenen euro’s gespendeerd aan producten uit China. Vooral de Chinese internetwinkel Alibaba is razend populair.

"We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie’’, zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling. "Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’’

Het steekt de VVD dat China zichzelf kwalificeert als ontwikkelingsland, waardoor de Chinezen al jarenlang spotgoedkoop spullen naar Europa kunnen verschepen. Die posttarieven worden de komende jaren wel verhoogd, maar dat is volgens de VVD niet genoeg.

"Het lijkt er sterk op dat er afspraken zijn tussen PostNL en China waardoor de prijzen nog verder worden gedrukt’’, zegt Weverling. Hij doelt daarmee op een overeenkomst die het Nederlandse postbedrijf in 2017 sloot met AliExpress, onderdeel van Alibaba. PostNL kreeg daardoor het exclusieve recht om in Nederland pakketjes van AliExpress te bezorgen.

Die overeenkomst is geheim, zo liet staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken deze maand weten aan de Tweede Kamer. 'Het kan zijn dat een webshop een bepaalde verkoopstrategie hanteert waarbij de verzendkosten voor de consument laag worden gehouden, maar de postvervoerder wel meer vergoed krijgt’, schreef Keijzer.

Dat is oneerlijk, vindt Weverling. "Ik wil dat de staatssecretaris die afspraken boven tafel krijgt en vóór de Nederlandse ondernemers gaat staan.’’ Ook wil de VVD dat het kabinet strenger gaat toezien op mogelijke staatssteun door de Chinese overheid aan Alibaba, wat ook een verklaring zou kunnen zijn voor de lage prijzen van de producten. In de vorige maand verschenen China-strategie wordt volgens de VVD veel te weinig aandacht besteed aan de problemen met onlinehandel.

"Wij begrijpen eigenlijk niet goed waarom PostNL hierbij betrokken wordt’', reageert een woordvoerder van het postbedrijf. Volgens PostNL zijn er ook andere logistieke bedrijven die pakketjes uit China naar Nederland versturen. Hoewel PostNL in 2017 nog meldde een exclusief recht te hebben om pakketjes van AliExpress in Nederland te bezorgen, ontkent het postbedrijf dat nu.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorig jaar aan uit de Wereldpostunie te willen stappen. Ook Trump klaagt over de lage pakkettarieven die Chinezen betalen als gevolg van internationale afspraken.

Bron: AD