LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

02
jul

PostNL verwacht dat politiek over fusie met Sandd beslist

"De politiek moet beslissen omdat de ACM de fusie af gaat keuren”, zegt een hoge bron rond het postbedrijf op voorwaarde van anonimiteit. Eind februari kondigden PostNL en Sandd hun fusie aan.

Aan het eind van deze week loopt de termijn van dertien weken af, die aan het onderzoek van de ACM is gekoppeld.

Er is al rekening gehouden met een ’nee’ vanuit de concurrentiewaakhond. PostNL is na de overname monopolist op de postmarkt, die elk jaar met circa 10% krimpt.

Daarom heeft de Tweede Kamer de deur al opengezet om de postfusie te regelen via de wet. Artikel 47 uit de Mededingingswet maakt het mogelijk dat het kabinet het oordeel van de toezichthouder mag negeren in geval van ’gewichtige redenen van algemeen belang’.

Bij de eerste ministerraad na het reces, op 16 augustus, zou het kabinet een besluit nemen over de postfusie.

Om het netwerk van 9000 brievenbussen en vijf dagen bezorgen aan particulieren in stand te houden, zou een fusie noodzakelijk zijn. PostNL zegt in een reactie dat ze geen enkele indicatie heeft hoe lang het nog duurt voordat de ACM met de beslissing naar buiten komt.

"Wij zijn als bedrijf gebaat bij snelheid. Hoe eerder, hoe beter”, zegt een woordvoerder van PostNL.

Het samengaan van de twee postbedrijven moet de bezorging efficiënter maken en voorkomen dat er banen verloren gaan.

Sandd geeft geen commentaar.

De Vereniging Grootverbruikers Post en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen hebben bezwaar aangetekend tegen de postfusie. Wat er met deze bezwaren gebeurt is onduidelijk, als de politiek het oordeel van de ACM negeert.

"We komen zeker niet aan het eind van de week naar buiten. De klok staat af en toe stil, als wij bezig zijn. We nemen dertien werkweken de tijd, daardoor kan het iets langer duren”, zegt een woordvoerder van de ACM. Die wil niet bevestigen dat ze begin augustus naar buiten komt met de conclusies van het onderzoek.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de consument beschermd zal zijn bij één postbedrijf. Topvrouw Herna Verhagen van PostNL stelde dat de prijzen zullen blijven stijgen, om vijf dagen per week brieven te kunnen blijven bezorgen.

De prijs van een postzegel voor een particulier verdubbelde in de afgelopen jaren naar €0,87, terwijl de zakelijke gebruikers soms niet meer dan €0,15 per brief betalen.

Ook bleek onlangs dat PostNL de rekening voor de fysieke post in de toekomst naar de belastingbetaler wil verschuiven.

Of dit betekent dat de post weer een overheidsbedrijf wordt, is onduidelijk. Tot nu toe wilde PostNL de brieven samen met de pakketjes bezorgen.

Bij de aandeelhoudersvergadering in april vroeg de Vereniging van Effectenbezitters zich nog af wat PostNL aan de beurs te zoeken heeft.

Om de overname van Sandd te financieren wordt het dividend twee jaar opgeschort, dit tot chagrijn van de aandeelhouders.

Bron: De Telegraaf