LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

21
jul

Bezorger DPD wil een cao die op e-commerce is toegesneden

Er moet een nieuwe cao komen voor pakketbezorgers. De snelle veranderingen in de bezorgmarkt maken dat noodzakelijk. Daarvoor pleit pakketbezorger DPD in gesprek met het FD.

'We zijn in gesprek met partners om te komen tot modernisering van de cao. Die kan meer toegesneden worden op de e-commercemarkt, in de brede zin des woords', zegt Eric Dietz, ceo van DPD Nederland.

Meer flexibiliteit
De afgelopen jaren is de bezorgmarkt sterk gegroeid. Nederlanders kopen meer dan ooit op internet. Dit heeft veel werk opgeleverd voor pakketbezorgers als PostNL, DPD, DHL en GLS, die hun aanbod de afgelopen jaren steeds meer hebben uitgebreid met diensten als avondbezorging en bezorging op dezelfde dag.

Om aan flexibiliteit te winnen werken veel bezorgbedrijven met onderaannemers en zzp'ers. Dit is een doorn in het oog van de vakbonden, die vinden dat deze partijen zo de geldende cao voor het beroepsgoederenvervoer ontduiken.

Omstreden is ook de opkomst van bezorgbedrijven met een techachtergrond die zichzelf in de eerste plaats afficheren als 'platform', zoals Deliveroo. Het techbedrijf wil zijn fietskoeriers geen arbeidscontract geven en fietskoeriers als zelfstandige ondernemers per opdracht blijven betalen. In januari bepaalde de rechter in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen dat Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer valt en zijn koeriers een arbeidscontract kunnen claimen.

Modernere cao
Om aan de veranderde omstandigheden tegemoet te komen pleit DPD daarom voor een gemoderniseerde cao, voor alle spelers in de sector. 'Het zou goed zijn als we allemaal hetzelfde gelijke speelveld afspreken en daar ook naar gaan handelen', zegt Dietz. 'Geen partijen die via achterdeurtjes op een lager loon uit te komen. We moeten met elkaar de grenzen zien af te spreken en willen respecteren.'

Oog houden voor werknemers
De nieuwe cao moet wel geschikt zijn voor de huidige marktomstandigheden en meer ruimte geven voor de flexibiliteit die de markt vraagt. 'De huidige e-commercemarkt vraagt om minder starheid dan er nu is', zegt Dietz. Tegelijk wil hij oog houden voor behoefte van werknemers. 'Je moet ook enige stabiliteit bieden waar mensen van op aan kunnen.'

Problemen om genoeg personeel te vinden heeft DPD naar eigen zeggen niet, iets waar marktleider PostNL wel veel last van heeft. 'We ervaren geen problemen om onze routes bezet te krijgen met kwalitatief goed personeel', zegt Dietz. De pakketbezorger houdt zich aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer en betaalt naar eigen zeggen 'iets meer' dan de rest van de markt.

Vakbond FNV reageert voorzichtig positief op de oproep van DPD. 'In de huidige cao wordt er nog te weinig ruimte geboden voor diversificatie', zegt bestuurder Willem Dijkhuizen. 'Als je kijkt naar de cao beroepsgoederenvervoer is dat vooral gericht op zwaar transport. Er wordt nog te weinig rekening gehouden met de specifieke wensen voor thuisbezorgdiensten en pakketdiensten. Daar ben ik wel bereid om over te praten.'

Nieuw distributiecentrum in Eindhoven
DPD heeft in april een nieuw sorteer- en distributiecentrum voor pakketten geopend in Eindhoven. Met het nieuwe centrum wil het pakketbedrijf zijn positie versterken op de markt voor internationale bezorging, op dit moment een segment dat met 20% tot 30% groeit. Waar consumenten vroeger voornamelijk bestelden bij webshops in eigen land, kopen ze nu steeds vaker over de grens bij partijen als AliExpress. 'Het maakt voor de e-commerceklant niet uit of de webshop in Frankrijk of Duitsland ligt. Hij zoekt gewoon het product dat hij graag wil hebben', zegt Dietz.

 

Bron: FD