LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

14
aug

PostNL mag van ACM postzegelprijs verhogen naar boven de euro

PostNL kiest voor een relatief kleine verhoging van de postzegelprijs, ondanks toestemming van de ACM om in 2020 de tarieven met 16,4 procent te verhogen.

Een postzegel mag bij de eerstvolgende prijsverhoging meer dan 1 euro gaan kosten. PostNL heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag de ruimte gekregen om de tarieven van het basispakket aan postdiensten (post en pakketten) in 2020 te verhogen met 16,4 procent. Toch kiest het postbedrijf voor een kleinere verhoging van de postzegelprijs.

De afgelopen jaren maakte PostNL ook al geen gebruik van de volledige tariefruimte van de ACM bij het bepalen van de tarieven. Dit omdat het bedrijf vreest dat er anders minder post verstuurd wordt. De nieuwe prijs van een postzegel wordt later dit jaar bekend. Volgens het bedrijf zal de stijging "in ieder geval ver onder de 16,4 procent liggen”.

De huidige prijs voor een postzegel voor het versturen van post binnen Nederland is 0,87 euro. Vorig jaar verhoogde PostNL het tarief met 5 procent, oftewel 4 cent. Dat terwijl het bedrijf van toezichthouder ACM ruimte had gekregen voor een verhoging van 14,2 procent. Die ruimte wordt jaarlijks bekendgemaakt door de toezichthouder.

PostNL heeft al enkele jaren te maken met een tegenvallende winst door een krimpende postmarkt. Het aantal verstuurde brieven neemt al jaren af, terwijl het aantal pakketten juist toeneemt. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn van de ACM.

 

Bron: nrc