LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

05
sep

Reactie VGP op ACM-besluit fusie PostNL en Sandd

Het gezamenlijk Overleg Stakeholders Postmarkt (GOSP) en de VGP omarmen het ACM-besluit om geen vergunning te verlenen voor de overname van Sandd door PostNL.

Wij complimenteren de ACM met haar heldere analyse en conclusie en haar onderbouwing op basis van adequate en correcte achterliggende informatie.

Wij hebben ons als gebruikers van postdiensten gezamenlijk ingezet om recht te doen aan het belang van alle partijen, postvervoerders, postbezorgers, consument en zakelijke gebruikers en zien in dit besluit bevestiging van onze standpunten en van de uitkomst van door ons uitgevoerde onderzoeken.

Een overname is niet noodzakelijk om de UPD in stand te houden, maar zou wel een private monopolist creëren die ongebreideld kostenverhogingen voor consument en zakelijke postgebruikers zou doorvoeren. Daarnaast zou zo’n private monopolist in de postmarkt nadelige effecten hebben op aanpalende markten, zoals de pakketten en print/drukwerk markten.

De arbeidsmarkt zou er niet bij gebaat zijn. Er zouden naar schatting direct ca. 15.000 banen verdwijnen en in de aanpalende markten van pakketten en print/drukwerk zou het verlies van concurrentie in de postmarkt aanvullend zorgen voor een aanzienlijke dreiging op het verlies van arbeidsplaatsen.

De in onze opdracht door het SEO onderzochte mogelijkheid van het invoeren van een generieke heffing biedt een waardiger alternatief om de komende 5-10 jaar de analoge postmarkt verantwoord te migreren naar de steeds verder digitaliserende wereld en is bovendien veel minder belastend uit oogpunt van mededinging.

In de afgelopen weken hebben de voorbodes zich aangekondigd voor een zogenaamde noodzaak tot extra financiering (PostNL: bijspringen belastingbetaler) en aanpassing van dienstverlening niveaus (Sandd: minder bezorgdagen en geen familie en medische post).

Het eventueel toepassen van Art. 47 uit de mededingingswet zou een oneigenlijk middel zijn.
Art 47 is uitsluitend bedoeld ter voorkoming van situaties die een hoog risico-impact hebben op het algemeen publiek belang.

Bron: VGP