LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

19
sep

Pakketbezorgers willen blokkade postfusie

Pakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs hebben harde kritiek op de voorgenomen fusie tussen PostNL en Sandd. Ze roepen de politiek op goed te kijken naar de afwijzing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De fusie is in februari aangekondigd. Twee weken geleden wees de ACM het samengaan van PostNL en Sandd af. De twee hebben nu aan het kabinet gevraagd of ze toch samen mogen gaan door middel van toepassing van artikel 47 van de Mededingingswet. Daarin wordt bepaald dat de minister een fusie ondanks een weigering van de ACM toch kan toestaan bij ’zwaarwegend algemeen belang’. "Het terzijde leggen van een doorwrocht besluit van de ACM is niet niks. Daarom noemen wij de postfusie een paardenmiddel”, zegt woordvoerder Ewout Blaauw tegen De Telegraaf namens de pakketbezorgers.

De pakketmarkt is echter een andere dan de postmarkt. De eerste groeit als kool, terwijl de tweede met circa 10% per jaar krimpt. Bovendien is PostNL aangewezen om de post van particulieren te bezorgen, wat inhoudt dat men vijf dagen per week langs de deuren moet en 9000 brievenbussen moet legen. PostNL zegt miljoenen verlies te lijden op deze operatie. De pakketbezorgers bestrijden dat.

Aanmerkelijke marktmacht naar de pakketmarkt
"Het postnetwerk van PostNL wordt ook gebruikt voor de distributie van (bus)pakjes. Dus omzet van pakketjes komt bij post terecht en andersom. Dit is ook het geval met volumes en prijs. Dit zal elkaar in de toekomst gaan naderen. Het bevoordelen van het postale netwerk van PostNL kan ertoe leiden dat er overdracht plaatsvindt van aanmerkelijke marktmacht naar de pakketmarkt”, zegt Blaauw.

Hoewel de Tweede Kamer zich eerder positief uitsprak over de toepassing van artikel 47, zijn D66 en VVD kritischer nu blijkt dat de ACM de fusie blokkeert. Volgens Blaauw is het volledige onderzoek van de ACM nog niet gepubliceerd, waardoor de Tweede Kamer nog niet alle ’ins en outs’ kent.

Onderzoek
Sandd-bestuurder Ronald van de Laar veegt de vloer aan met die kritiek. Hij wijst op de postdialoog, een onderzoek naar de toekomst van de postmarkt, door voormalig Tata-directeur Marjan Oudeman. Het kabinet had om het onderzoek gevraagd.
Van de Laar stelt dat er ’een lang en evenwichtig proces’ is gevolgd. "In de postdialoog is iedereen aan het woord gekomen en onafhankelijke bureaus. De conclusie is unaniem. Er is urgentie geboden om de consolidatie te effectueren. Het gaat daarbij om tienduizenden banen. Alleen nee roepen en met verder niets relevants komen, anders dan eigen belang, daar is het te laat voor.”

 

Bron: De Telegraaf