LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

27
sep

Fusie PostNL en Sandd gaat toch door

De postbedrijven PostNL en Sandd mogen toch fuseren. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken maakt gebruik van haar bevoegdheid de fusie goed te keuren ondanks het negatieve advies van mededingingsautoriteit ACM. Die gaf eerder geen toestemming voor de overname van Sandd door PostNL.

De mededingingsautoriteit zegt dat er door de fusie praktisch een monopolie ontstaat met prijsstijgingen tot gevolg. Het kabinet legt dit besluit van de ACM naast zich neer vanwege "gewichtige redenen van algemeen belang".

Keijzer wil zeker stellen dat de postbezorging "betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt". De staatssecretaris zegt dat ze onder strenge voorwaarden akkoord is gegaan met de fusieplannen. Ze legt PostNL op dat de prijs van een postzegel niet verder mag stijgen "dan de daadwerkelijke hiervoor gemaakte kosten".

Aantal brieven daalt
PostNL wil Sandd overnemen omdat het slecht gaat met de postmarkt. Het aantal pakketjes stijgt, maar het aantal brieven daalt jaarlijks met 10 procent. PostNL is wettelijk verplicht om vijf dagen in de week post te bezorgen en brievenbussen te legen.

PostNL heeft zo'n 70 procent van de markt in handen, Sandd bijna de hele rest, grotendeels de zakelijke postmarkt. In tegenstelling tot de pakkettenmarkt krimpt de geadresseerdepostmarkt elk jaar met 10 procent. Beide postbedrijven kampen met name met de kosten van de bezorging.

De twee bedrijven waren van mening dat een overname beter was dan elkaar kapot concurreren met steeds lagere tarieven.

Reactie
De Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) is niet blij met de overname door PostNL. De VGP vertegenwoordigt bedrijven als ABN Amro, Achmea, ANWB, Aegon, Menzis, ING, Nuon en de Postcodeloterij.

"Dit is absoluut een verkeerd besluit", zegt voorzitter Wim Ledder in een eerste reactie. "Het is heel slecht nieuws voor bedrijven". Hij spreekt van een "absolute monopolist" in de postmarkt en denkt dat de prijzen voor zakelijke post zullen stijgen.

Bron: NOS