LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

01
okt

Zorgen over hoofdlocatie Sandd in Apeldoorn na overname door PostNL

Wat er gebeurt met de hoofdvestiging van Sandd in Apeldoorn, nu Sandd mag fuseren met PostNL, is onzeker. Beide postbedrijven wagen zich niet aan uitspraken over dat soort ‘details’. De vakbonden willen graag duidelijkheid over de toekomst van de werknemers in het Sandd-sorteercentrum.

PostNL en Sandd kregen vrijdag van staatssecretaris Mona Keijzer groen licht om hun postnetwerken samen te voegen. Bezorgers van Sandd zullen niet de dupe worden van de overname, beloofde PostNL direct. Zij krijgen allemaal een baanaanbod. Voor andere Sandd-medewerkers wordt bovendien gekeken ‘naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen’.

Sorteercentrum
Veel van die andere medewerkers werken in Apeldoorn, waar Sandd in 2005 zijn tienduizend vierkante meter grote hoofdvestiging met sorteercentrum in gebruik nam. Als de fusie doorgaat is dat in Apeldoorn niet de enige grote locatie van fusiebedrijf. PostNL opende er vorig jaar een fonkelnieuwe vestiging.

Dat werd specifiek ingericht voor postpakketten. Sandd maakte jaren geleden duidelijk zich ook op pakkettenbezorging te willen storten, zodra de eigen groei zou stagneren. PostNL was echter voortvarender en opende op een steenworp afstand van Sandds hoofdlocatie een toekomstbestendig sorteercentrum.

Alsnog groen licht
Dat moest nog worden geopend toen bekend werd dat PostNL overname van Sandd nastreefde. Een verbod van de Autoriteit Consument en Markt zorgde daarna weliswaar nog even voor vertraging, maar afgelopen vrijdag kwam alsnog het groene licht van de staatssecretaris. De overname wordt nu verder voorbereid.

Te veel van het goede?
Twee grote sorteercentra in Apeldoorn op een steenworp afstand van elkaar, is dat niet te veel van het goede? Blijft dat zo na de postfusie of wordt er zodra de transactie is afgerond naartoe gewerkt om een ervan te sluiten? "We kunnen daar nog weinig over zeggen’’, reageert PostNL-woordvoerster Tahira Limon, over dit soort ‘details’ moet nog gesproken worden. Post- en pakkettenverdeelcentra staan op zich wel los van elkaar, voegt ze er aan toe. "Ze maken deel uit van twee verschillende netwerken, ook qua bezorging en aanlevering.’’

‘Overname is nog geen feit’
Ook Sandd wil niets zeggen over de toekomst van de vestiging op de Ecofactorij. Het Apeldoornse bedrijf beperkt zich tot een kort statement: "De overname is nog geen feit. Sandd en PostNL moeten het eerst eens zien te worden over de voorwaarden, voordat de aandelen van Sandd worden overgedragen aan PostNL. Tot de aandelenoverdracht blijven we zelfstandig en kunnen we geen antwoord geven op deze vragen’’.

Vakbonden kijken kritisch mee
Voor de Bond van Postpersoneel is dit een van de onderwerpen die de komende tijd aandacht vragen, zegt vakbondsbestuurder Joost Bol. Samen met FNV en CNV sprak de BVPP vorige week tevredenheid uit over het besluit van staatssecretaris Keijzer. In de krimpende postmarkt zou zonder fusie een van de postbedrijven ter ziele kunnen gaan, waarschuwden de bonden, met massaontslagen tot gevolg. Wel benadrukken ze Sandd en PostNL kritisch te zullen volgen om vast te stellen of alle sociale beloften worden nagekomen.

Wat betekent dit?
"We zitten er bovenop: wat betekent dit voor wie er werkt’’, let Bol uit. "We hoorden Herna Verhagen (topvrouw PostNL, red.) zeggen dat ze de bezorgers van Sandd overneemt, maar hoe pakt dit bijvoorbeeld uit voor de mensen in het sorteercentrum?’’

Dure gebouwen
Of PostNL na de overname huidige Sandd-hoofdlocatie aanhoudt, is ook voor de bonden de vraag, zegt Bol. "Mij is altijd geleerd dat na een fusie wordt geprobeerd terug te verdienen wat je daarvoor is betaald. Omdat de postmarkt afneemt is het de vraag of ze zulke dure gebouwen willen houden.’’

Bron: De Stentor