LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

02
okt

PostNL: ook na de fusie banen voor het personeel van Sandd

PostNL maakt haast met de inlijving van voormalig concurrent Sandd. Binnen een jaar moet er één netwerk van bezorgers zijn.

De ongeveer 11.000 postbezorgers van Sandd kunnen bij PostNL aan de slag nu beide bedrijven samengaan. De paar duizend chauffeurs, sorteerders, pakkettenbezorgers, marketeers en financieel deskundigen die nu nog bij Sandd werken, kunnen bij PostNL solliciteren. Omdat er momenteel veel vacatures zijn bij PostNL, zegt ­bestuursvoorzitter Herna Verhagen te verwachten dat het gros van het Sandd-personeel bij zijn nieuwe moeder aan het werk kan: is het niet bij de postbezorging dan wel bij de afhandeling en aflevering van pakketten.

Verhagen maakte dinsdag de contouren bekend van de fusie tussen PostNL (38.000 personeelsleden) en Sandd. Het netwerk van Sandd wordt de komende maanden in het PostNL-netwerk geschoven. Dat proces moet medio volgend jaar afgerond zijn. Dan heeft, in de woorden van Verhagen, “heel Nederland een (brieven)bus in de buurt en een bezorger in de straat.” Wat dat betekent voor de distributiecentra en kantoren van Sandd is volgens Verhagen nog niet bekend, al meldde Het Financieele Dagblad dat het hoofdkantoor van Sandd in Apeldoorn gesloten zal worden. Ook is, zegt Verhagen, nog niet helder of er mensen van Sandd bestuursfuncties krijgen bij PostNL. De merknaam Sandd (dat staat voor Sort and Deliver) zal verdwijnen, de postzegels van het bedrijf ook.

Voor de Sandd-mensen die geen plek kunnen vinden bij PostNL is er een afvloeiingsregeling. Ook kunnen die hulp krijgen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Verhagen: “Daar hebben we veel ervaring mee.” Maar de kans dat Sandd-personeel een plek vindt bij PostNL is groot, denkt zij. “We hebben duizenden vacatures.”

50 tot 60 miljoen euro besparing
De huidige samenwerking met de sociale werkplaatsen zet PostNL voort. Bestaande reorganisatieplannen bij PostNL gaan, op z’n minst tijdelijk, de koelkast in. Verhagen: “We gingen ervan uit dat we met PostNL minder post zouden gaan bezorgen en dat we locaties moesten sluiten. Met Sandd komt er nu juist volume bij.”

PostNL betaalt 105 miljoen euro voor Sandd en neemt ook vorderingen op het bedrijf ter waarde van 25 miljoen voor zijn rekening.

Verhagen verwacht dat de samenvoeging gepaard gaat met 50 tot 60 miljoen euro aan extra kosten, onder meer voor het sociaal plan. Het uitstel, of mogelijke afstel, van de reorganisatieplannen kost PostNL nog eens 30 tot 50 miljoen euro. De baten van al die uitgaven komen later, verwacht Verhagen: uiteindelijk zal PostNL door de overname jaarlijks zo’n 50 tot 60 miljoen euro besparen. Door de extra uitgaven zit er tijdelijk geen dividend in voor de aandeelhouders van PostNL. Verhagen hoopt over een of twee jaar weer dividend te kunnen uitkeren.

 

Bron: Trouw