LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

25
nov

Banen postbezorger Postedd in Hengelo op de tocht

De Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) maakt zich grote zorgen om de toekomst van de Hengelose postbezorger Postedd. Dat heeft te maken met de op handen zijnde fusie van PostNL en Sandd.

Dat fusieproces is in volle gang. De samensmelting zorgt voor onzekerheid. Ook bij vaste werknemers, ondanks dat is afgesproken dat 11.000 bezorgers straks bij PostNL aan de slag kunnen. Ontslagen worden echter niet uitgesloten. Wel is er voor boventallig personeel van Sandd een sociaal plan.

"Voor de negen franchisenemers die post voor Sandd bezorgen, is alleen helemaal niets geregeld”, zegt VFS-voorzitter Mario de Koning.

Toch geen verbod
De fusie werd in eerste instantie verboden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat er een monopolie in het postlandschap zou ontstaan, maar staatssecretaris Mona Keijzer sloeg dat verbod in de wind.

Zij verbond wel enkele voorwaarden aan de fusie. Het mocht geen schokeffect veroorzaken op de postmarkt en de transitie moest geleidelijk plaatsvinden.

‘Buiten de boot’
"En eerst werd er ook gesproken over baanbehoud voor 16.000 Sandd-bezorgers. Dat aantal is later verlaagd naar 11.000”, zegt De Koning.

"De 3000 postbezorgers en 450 andere medewerkers in dienst van de franchisenemers, vallen nu dus buiten de boot. Bij die bedrijven heerst de gedachte dat het na de jaarwisseling wel eens over en uit kan zijn. De communicatie met Sandd en PostNL verloopt bovendien erg stroef. We horen weinig van ze.”

Honderden werknemers
Bij de Hengelose franchisenemer werken 350 à 400 bezorgers, volgens Postedd-manager Rogier Löwik. Inhoudelijk wil hij er verder niet op ingaan. Dat het personeel deze week is geïnformeerd over een naderend einde, spreekt hij tegen. Hoeveel vaste medewerkers er in dienst zijn, wil hij niet zeggen.

Grof geschut
De VFS zet grof geschut in om de fusie alsnog aan te vechten. De vereniging verwijt de staatssecretaris een onzorgvuldige belangenafweging te hebben gemaakt en betwist de rechtsgeldigheid van de overname van Sandd.

"We beschuldigen Sandd tevens van contractbreuk, waardoor onze mensen zonder enige vorm van transitievergoeding en begeleiding op straat komen te staan per 1 februari of 1 maart 2020.” De VFS wil dat hun belangen even zwaar wegen als die van vaste Sandd-bezorgers.

Wens voor geleidelijke overgangsregeling
De Koning zegt een geleidelijke overgangsregeling voor de franchisers te willen en dat bestaande contracten tussen Sandd en de bezorgbedrijven, die over drie en vier jaar aflopen, worden gerespecteerd. Met als alternatief een schadeloosstelling, waarin een bedrag zit om afvloeiende medewerkers te begeleiden en een transitievergoeding bieden.

Vakbonden
De vakbonden houden het hele fusieproces scherp in de gaten. Tot nu toe vooral de gang van zaken rond de vaste Sandd-medewerkers. "Wel hebben we lucht gekregen van de onrust onder franchisenemers”, zegt FNV-bestuurder Etiënne Haneveld.

"Het beroep dat is aangetekend tegen de plannen is ons ook bekend. We hebben net deze week mailcontact gezocht met de betrokken advocaat. Want het lijkt ons goed om hier samen in op te trekken. Als bonden kunnen we hier zeker een belangrijke, ondersteunende rol in spelen.”

Vertrouwen
PostNL en Sandd zijn er kort over in een schriftelijke reactie: ‘Wij vertrouwen erop dat we snel in gesprek kunnen gaan met de individuele franchiseondernemers. Wij willen dan praten over een succesvolle samenwerking die leidt tot werkgelegenheid voor bezorgers en kwaliteit voor klanten’.

Bron: Tubantia.nl