LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

27
nov

PostNL stoot na overname Sandd ook centrale sorteerhal in Apeldoorn af: 500 banen weg

PostNL sluit de volledige vestiging van Sandd op de Apeldoornse Ecofactorij. Dat betekent dat behalve het hoofdkantoor ook de centrale sorteerhal zijn deuren sluit. In totaal verdwijnt daardoor werkgelegenheid voor vijfhonderd mensen in Apeldoorn.

De individuele medewerkers van Sandd hebben van PostNL allemaal een aanbod gekregen voor een baan bij PostNL of worden geholpen om buiten het postbedrijf een betrekking te vinden.

PostNL-topvrouw Herna Verhagen en Sandd-CEO Rob Brakenhoff stelden de Apeldoornse burgemeester Petra van Wingerden en economiewethouder Jeroen Joon vanmorgen op de hoogte van de beslissing. Ze vonden het netjes om dat persoonlijk te doen, zegt PostNL-woordvoerster Tahira Limon. Sandd groeide in Apeldoorn uit tot de tweede speler op de nationale postmarkt, nadat in 2005 op de Ecofactorij de 10.000 vierkante meter grote hoofdvestiging met sorteercentrum in gebruik werd genomen. "Ze toonden begrip voor de beslissing’’, constateert Limon, "en zeiden dat we mogen aangeven als de gemeente Apeldoorn hierin iets kan betekenen. Dat aanbod staat.’’

"We volgen de ontwikkelingen op de voet’’, reageert wethouder Joon. "Als gemeente staan we voortdurend in contact met PostNL en Sandd. Uitgangspunt voor de gemeente is om zoveel mogelijk banen behouden te laten blijven voor Apeldoorn. Voor zover dat niet mogelijk is zullen we in samenwerking met onze partners ons best doen om de mensen weer aan het werk te helpen.’’

Nadat staatssecretaris Mona Keijzer PostNL en Sandd eind september groen licht gaf voor het samenvoegen van hun postnetwerken, ontstond onzekerheid voor Sandd-medewerkers op de vestiging in Apeldoorn. PostNL opende vorige jaar in Apeldoorn een distributiecentrum voor pakketten en twee van dergelijke locaties in Apeldoorn zou waarschijnlijk te veel worden gevonden. Vandaag kregen de medewerkers van Sandd te horen dat de knoop inmiddels is doorgehakt: behalve het hoofdkantoor, waar tweehonderd mensen werken, sluit ook de sorteerhal met driehonderd medewerkers zijn deuren.

De werknemers op de Ecofactorij zitten in een andere positie dan de elfduizend bezorgers die in het hele land voor Sandd actief zijn. Die hebben allemaal een aanbod gekregen om voor PostNL vergelijkbaar werk te gaan doen. Voor de overige medewerkers geldt dat ze met voorrang kunnen solliciteren op functies bij PostNL of worden geholpen om elders aan de slag te komen.

Dat was al bekend, zegt PostNL-woordvoerster Limon, dus het bericht over de sluiting van de sorteerhal in Apeldoorn verandert volgens haar in dat opzicht niet veel. De mensen die daar werkten zullen dat echter anders beleven. Als PostNL had besloten in Apeldoorn een postsorteercentrum aan te houden, dan zouden ze daar eventueel weer werk in kunnen krijgen. Nu verdwijnen die plekken simpelweg.

Het huurpand van Sandd - op een zichtlocatie langs de Zutphensestraat - wordt leeg geruimd zodra de postverwerking overgaat naar andere locaties binnen het netwerk van PostNL. Dat zal op 1 februari het geval zijn, zegt Limon.

Onder de Sandd-medewerkers klinkt ook gemor over de uitwerking van de overname. Zo wijst iemand op het aanbod dat hij vrijdag na 17.00 binnenkreeg en waar hij voor 1 december op moet reageren. Pas na het weekend kon hij voor informatie bellen maar hij stond ‘de hele dag in de wacht’. ,"Het lijkt erop dat ze op deze manier ‘gratis’ van veel werknemers af willen komen’’, moppert hij. Limon zegt dat ze ‘veel vragen’ krijgen. "Hoe vaak dat ook kritiek is weet ik niet. Het is voor ons wel een heel ingewikkelde puzzel en niet iedere wens kunnen we honoreren, maar we doen wel ons best.’’

 

Bron: De Stentor