LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

21
dec

Staatssecretaris wil gesprek over postbezorgers

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wil dat PostNL op korte termijn stappen zet voor postbezorgers die hun werk verliezen vanwege de fusie met Sandd.

In antwoord op schriftelijke vragen van kamerlid William Moorlag (PvdA) zegt ze dat ze PostNL aanspoort om op korte termijn het gesprek aan te gaan met franchisebedrijven van Sandd.

Dat gesprek is een eerste aanzet in de zoektocht naar ander werk voor bezorgers die buiten de boot vallen.

Door de fusie in de postwereld verliezen veel franchisenemers van Sandd komend jaar hun bezorgwerk. Een van die bedrijven is Postnned in Veendam. Het bedrijf houdt op te bestaan, de medewerkers verliezen hun werk.

Omdat deze mensen niet in dienst zijn, maar opdrachtnemer zijn, hebben ze veelal geen vangnet. Bezorgers Harnold en Ingrid Scheepstra startten een actie richting de Tweede Kamer. Ze wijzen erop dat Keijzer aan de postfusie als voorwaarde had verbonden dat alle medewerkers hun werk zouden moeten houden.

Uit de beantwoording van Keijzer blijkt dat ze daar geen rekening mee gaat houden. Bij de gesprekken over de postfusie was al direct duidelijk dat de fusie negatieve gevolgen kon hebben voor de ongeveer 4000 bezorgers die landelijk werken voor franchisenemers.

Sandd wilde al stoppen met franchisenemers
Maar, zegt, Keijzer, ook als de fusie er niet was gekomen, had Sandd waarschijnlijk weinig werk meer gehad voor de franchisenemers. Sandd was waarschijnlijk in 2022 gestopt met het inschakelen van franchisenemers.

"In een sterk krimpende postmarkt is het van belang dat efficiëntievoordelen als gevolg van de fusie worden gehaald, terwijl goede en betaalbare postbezorging blijft gewaarborgd. Dat zal helaas gevolgen hebben voor de arbeidsinzet. Ik ben dan ook niet bereid voorschriften aan te passen.’’

Desalniettemin hoopt Keijzer dat de mensen die door de fusie werk dreigen te verliezen de kans krijgen ander werk te doen. PostNL en de franchisenemers moeten daartoe het gesprek aan.

Overigens zegt PostNL in reactie op berichtgeving in Dagblad van het Noorden dat het bedrijf het gesprek graag aan wil gaan. "Alleen hebben we tot nu toe contact met de Vereniging van Franchisenemers, de oplossing om individueel te praten over deze problemen is nog niet aangenomen.’’

Volgens PostNL is er voldoende werk voor de bezorgers. Dat kunnen ze onder andere op deze plek vinden.

Bron: Dagblad van het Noorden