LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

10
jan

Drones helpen bij medisch transport

In een nieuw initiatief onderzoeken onder andere Erasmus MC en de ANWB welke bijdrage drones kunnen leveren voor medisch transport. Het gaat bijvoorbeeld om het transport van bloed, medicijnen en diagnostische monsters.

Sneller en efficiënter
Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC: “We zien dat de vraag naar zorg op maat door verschillende oorzaken steeds verder toeneemt, terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk komt te staan. Met het initiatief Medical Drone Service willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden. Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren.”

Drone speciaal voor medisch transport ontwikkeld
De komende drie jaar onderzoekt Medical Drone Service hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. In 2020 worden de eerste testvluchten uitgevoerd door de ANWB, het bedrijf dat ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter in Nederland vliegt. Dit zal gebeuren in een gecontroleerde omgeving. Op basis van deze ervaringen bepalen we de volgende stap buiten deze gecontroleerde omgeving.

De drone die wordt gebruikt, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Avy, stijgt verticaal op en eenmaal op hoogte zet de drone de vlucht horizontaal voort. In de drone zit een speciaal compartiment dat geschikt is voor het vervoer van medische goederen. Hiermee blijft de inhoud van het compartiment tijdens het vervoer altijd stabiel.

Bloedproducten
Het project onderzoekt onder andere het vervoer van bloedproducten tussen de Sanquin Bloedbank en ziekenhuizen. “Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg. Dit is uiteindelijk veiliger en wellicht zelfs sneller omdat een drone niet afhankelijk is van het verkeer en dus niet te maken krijgt met files of verkeerslichten,” zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder bij Sanquin.

Een andere toepassing waar naar wordt gekeken, is het vervoer van zeldzaam bloed tussen twee Sanquin-locaties. Soms is er maar één zakje bloed beschikbaar in heel Nederland voor een patiënt. Met behulp van een drone ontvangt de patiënt eerder de hulp die nodig is.

Bron: Erasmus MC