LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

28
jan

'Onze werktijd past niet voor iedereen' - interview met Herna Verhagen

Per 1 februari is postbedrijf Sandd niet meer. Van de 11.000 bezorgers gaan er 4.000 over naar PostNL. "We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk mensen binnen te halen.”

In de persberichten van PostNL komen de woorden ‘fusie’ of ‘overname’ niet voor. Als het gaat over de overname – want dat is het – van Sandd door PostNL, spreekt het bedrijf over ‘samenvoeging’. Dat is een bewuste keuze, zegt Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL. "In je woordkeuze kun je laten zien wat je intentie is. Dit gaat alleen werken als we het echt samen gaan doen.”

Vanaf 1 februari gaan de twee grootste postbedrijven samen verder. Minder dan een jaar geleden, op 25 februari 2019, kondigden ze de overname aan. Consolidatie is de enige manier om postbezorging in heel Nederland en vijf dagen per week te behouden, meent Verhagen. Met een krimp van 10 procent per jaar is concurrentie niet vol te houden.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil geen monopolist en keurde de overname af. De prijzen voor zakelijke post zullen 30 à 40 procent stijgen, voorspelt de toezichthouder. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) maakte eind september gebruik van een bevoegdheid die de Mededingingswet haar biedt en vernietigde het ACM-besluit. De overname kon doorgaan. Verhagen: "Eind oktober kregen we pas de sleutel.”

Alarmerend nieuws
In drie maanden moest de logistiek van de ‘samenvoeging’ worden voorbereid. PostNL heeft toegezegd zoveel mogelijk Sandd-werknemers over te nemen. Op 8 januari kwam de NOS met alarmerend nieuws: het grootste deel van de 16.000 Sandd-medewerkers verliest zijn of haar baan. "Heel jammer”, noemt Verhagen dat nieuws. "Omdat Sandd 12.800 medewerkers heeft, we nog druk bezig waren, en ik het hele verhaal toen nog niet kon vertellen.”

Nu kan dat wel, al zijn de cijfers nog niet helemaal definitief. "Op 1 februari weten we de eindstand.” Met dat voorbehoud kan Verhagen melden dat er circa 4.400 Sandd-mensen in dienst komen bij PostNL. Van de 11.000 postbezorgers haakte 40 procent op voorhand af. Van de 60 procent die een overeenkomst kreeg aangeboden, ging 60 procent akkoord. Dat betekent dat circa 4.000 postbezorgers worden toegevoegd aan de 16.000 die al bij PostNL werken. Alle bezorgers, ook die van PostNL, hebben vanaf 3 februari een nieuw rooster. "Het was een enorme puzzel om dat voor 20.000 mensen voor elkaar te krijgen.”

Bijna de helft van de bezorgers wilde zelfs geen aanbod. Hoe komt dat?

"De voornaamste reden die we horen is dat er een goed sociaal plan ligt. In eerste instantie was dat alleen een vergoeding voor de jaren dat mensen een arbeidsovereenkomst hadden, maar veel mensen werkten daarvoor bij Sandd een tijd als zelfstandige met een ‘overeenkomst van opdracht’, zonder pensioen of verzekering. Die jaren tellen wij nu ook mee. Zeker met die toevoeging is het een goede regeling. Mensen denken: de arbeidsmarkt is goed, ik vind wel ander werk, ik wil dat geld ontvangen.”

Lees het hele interview hier

Bron: nrc