LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

06
mrt

Toch maar even een belletje naar Bpost in Brussel doen, PostNL?

Wie de aandelenkoers van PostNL volgt, ziet al langere tijd een almaar dalende lijn. Ook in 2020 is er weinig vertrouwen in de post- en pakketbezorger: sinds begin dit jaar is het aandeel ruim 30% in waarde gedaald.
Het is malaise troef. Geen wonder dat de gedachten teruggaan naar 2016. Het bedrijf kreeg toen een overnamebod van concurrent Bpost. De Belgische onderneming wilde de krachten bundelen om als ‘kampioen van de Benelux’ sterker te staan in de post- en pakketmarkt. Tot driemaal toe deed het een
voorwaardelijk bod op PostNL, het laatst voor €5,75 per aandeel, deels te betalen in aandelen Bpost.

Maar de Belgen werd de deur gewezen door PostNL en toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken. Bpost was voor 51% in handen van de Belgische staat.
Ze zagen niets in de overname door een concurrent
die veel trekken had van een staatsbedrijf, ook al zou de Belgische staat na een overname geen meerderheid meer hebben.

Ruim drie jaar later noteert PostNL een koers van nog geen €1,40. Een bittere pil voor beleggers, maar ook voor het management. Ceo Herna Verhagen zei na de afwijzing van de Belgen veel vertrouwen te hebben in een zelfstandige koers. Ze beloofde aandeelhouders
jaar op jaar een hoger dividend. 

Van die belofte is weinig terechtgekomen. In 2016 keerde PostNL 12 eurocent uit. In 2017 kregen aandeelhouders een dividend van 23 cent. In 2018 was het 24 cent en vorig jaar 8 cent. Ook de nettowinst per aandeel, in 2016 nog 63 cent, daalde sterk. Die over 2019 kwam uit op 0,8 cent.

PostNL liet de ambitie los om een pan-Europees
post- en pakketbedrijf te worden. Het verkocht zijn Britse postbedrijf, het Duitse Postcon en het Italiaanse Nexive. Het speelveld is nu de Benelux.
Sandd, de enige concurrent op de Nederlandse postmarkt, werd onlangs ingelijfd. PostNL heeft weer een postmonopolie en is absoluut marktleider in pakketbezorging. Toch blijft het kwetsbaar voor tegenvallers, bleek vorige week bij de jaarcijfers 2019. De pakketmarkt groeit minder snel dan de gehoopte 13%.

Een zelfstandig PostNL heeft de belegger niet veel opgeleverd. De beurswaarde is sinds het Belgische overnamebod sterk teruggevallen. Eind 2016 stonden er circa 420 miljoen aandelen uit tegen een koers van ruim €4. Dat geeft een beurswaarde van €1,7 mrd. Bij het laatste bod van Bpost was dat zelfs €2,3 mrd. Daar steekt de huidige beurswaarde van ruim €660 mln schril bij af.

De vraag is of PostNL op den duur zelfstandig kan overleven. De concurrentie neemt toe, het volume groeit minder snel dan gedacht. Bij Bpost is een nieuwe ceo aangetreden. Toch maar eens bellen met Brussel?

Bron: FD/Bartjens