LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

14
apr

PostNL houdt winstverwachting overeind ondanks coronavirus

PostNL moet door de uitbraak van het coronavirus voorzorgsmaatregelen treffen die ten koste gaan van de efficiency. Daar staat tegenover dat de populariteit van pakketbezorging en consumentenpost toeneemt. Het post- en pakketbedrijf houdt daarom vast aan zijn eerder afgegeven winstverwachting voor 2020, meldt het dinsdagochtend in een tussentijds bericht.

De handelsupdate werd door beleggers positief ontvangen. De koers van het aandeel steeg direct na de opening van de beurs met 4%.

4000 pakketbezorgers
De overheidsmaatregelen in Nederland en België en de sluiting van veel fysieke winkels hebben geleid tot 'goede volumegroei' in pakketten bij kleine en grote webshops. De marktleider in pakketbezorging voor particulieren heeft dagelijks 4000 pakketbezorgers op pad. Voor de uitbraak van het coronavirus verwachtte PostNL dat pakketbezorging dit jaar minder snel zou groeien dan vorig jaar. Over de verwachte volumestijging doet het nu nog geen uitspraak.

Ook sturen consumenten veel meer wenskaarten naar vrienden en familie. Daar staat tegenover dat partijenpost een aanzienlijke daling liet zien doordat veel zakelijke klanten hun advertentiecampagnes hebben opgeschort.

Begin dit jaar lijfde PostNL Sandd in, de enige concurrent op de Nederlandse postmarkt. Daarmee heeft het opnieuw een postmonopolie verkregen. Van de 13.000 medewerkers van Sandd traden er voor zover bekend slechts 4300 in dienst bij PostNL.

In de handelsupdate dinsdag stelt PostNL dat het onder de huidige omstandigheden moeilijker is om de kostenbesparingen te realiseren bij de Nederlandse postdivisie. Maar de onderneming zegt op koers te liggen om de verwachte voordelen en synergie-effecten van de consolidatie te realiseren. De overname moet PostNL vanaf 2022 een synergievoordeel van €50 mln à €60 mln aan ebit-winst opleveren.

Kosteneffecten zichtbaar
Het verwachte bedrijfsresultaat (ebit) voor de hele groep zal over 2020 uitkomen tussen de €110 mln en €130 mln. Die prognose komt overeen met de eerder dit jaar afgegeven raming voor het bedrijfsresultaat.

PostNL houdt nog wel een slag om de arm vanwege alle onzekerheid rond de verspreiding van het coronavirus. 'De uitbraak en de genomen maatregelen kunnen wel effect hebben op onze mogelijkheden om dit resultaat te realiseren, afhankelijk van de omvang en duur van de pandemie en de economische effecten daarvan', aldus een verklaring van het bedrijf.

De operationele maatregelen die zijn genomen om personeel en klanten te beschermen zullen wel invloed hebben op de bedrijfskosten, evenals het gestegen ziekteverzuim. Hoeveel werknemers er ziek zijn, is niet bekend. PostNL moest veel aanpassingen doorvoeren om de afstandsmaatregelen van anderhalve meter te kunnen handhaven op al zijn locaties.

Kaspositie
PostNL maakte eerder al bekend dat ook de kosten voor het vervoer van pakketten naar overzeese bestemmingen stijgen vanwege de sterke afname van het aantal vluchten. Verzendingen vanuit Nederland buiten Europa krijgen daarom een tijdelijke toeslag.

De kaspositie van het bedrijf bedroeg ultimo maart €485 mln. Daarnaast beschikt PostNL over een kredietfaciliteit ter waarde van €400 mln zonder convenanten, waar het tot op heden niet op heeft getrokken.

Dinsdag houdt de beursgenoteerde pakketbezorger de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Den Haag. De bijeenkomst is voor aandeelhouders digitaal te volgen. De financiële resultaten over het eerste kwartaal worden op 4 mei bekendgemaakt.

Bron: FD