LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

23
jul

Staat in hoger beroep om overname van Sandd door PostNL veilig te stellen

De Nederlandse Staat gaat in hoger beroep tegen de vernietiging van de vergunning voor de overname van postbedrijf Sandd door marktleider PostNL.

Door in hoger beroep te gaan, hoopt de Staat dat de vergunning alsnog verleend kan worden aan PostNL. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt als de vergunning helemaal van tafel wordt geveegd, aangezien de postnetwerken van de marktleider en Sandd per 1 februari al zijn samengevoegd. PostNL liet vorige maand weten dat het samengaan wat het bedrijf betreft niet meer kan worden teruggedraaid.

De rechtbank Rotterdam stelde een paar weken geleden dat de verleende vergunning voor de fusie van postbedrijven PostNL en Sandd ongeldig is. De zegsman van het ministerie wil nog niet inhoudelijk op de gang naar het College van Beroep van het Bedrijfsleven ingaan.

PostNL voegt zich bij de zaak, aldus een woordvoerder. "We zijn het niet eens met de uitspraak. De samenvoeging heeft het mogelijk gemaakt om overal in Nederland vijf dagen per week post te kunnen blijven versturen en ontvangen, ondanks de dalende postvolumes. En dankzij de samenvoeging blijft de werkgelegenheid in de postsector als geheel zo veel mogelijk behouden.”

"Het beroep komt niet onverwacht, omdat de staatssecretaris tijdens de zitting al liet doorschemeren in beroep te gaan als ze in het ongelijk zou worden gesteld. We zien het beroep met vertrouwen tegemoet”, zegt advocaat Nick Strous namens De Vos Diensten en Royal Mail Netherlands. Deze postvervoerders hadden bezwaar gemaakt tegen de fusie, die in een eerder stadium al was afgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Volgens de concurrentiewaakhond zou de postfusie negatieve gevolgen hebben voor de consument, met name als het resultaat van het versterken van een machtspositie. De advocaat wijst erop dat zijn cliënt De Vos, een regionaal postbedrijf in het oosten des lands, voor een landelijke zending nu alleen nog maar terecht kan bij PostNL. "Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs”, zegt hij.

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) besloot toch een vergunning voor de postfusie te verlenen op basis van artikel 47 van de mededingingswet, die toegepast kan worden als een samengaan toch in het algemeen belang is. De rechter vond dat de staatssecretaris het besluit niet goed voorbereid heeft. Zo heeft de ACM een half jaar onderzoek gedaan naar de postfusie, maar was het ministerie na de afkeuring van de ACM binnen drie weken klaar. "Het is de eerste keer dat dit wetsartikel op deze manier in de praktijk wordt gebruikt. Bij een eerdere poging door de RAI en de Jaarbeurs besloot toenmalig minister Jorritsma uiteindelijk geen toestemming voor een fusie te verlenen. Zij deed 16 weken om tot dat besluit te komen”, zegt Strous. PostNL waarschuwde na de uitspraak van de rechter in juni al dat de fusie niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Het Sandd-personeel is inmiddels werkzaam bij PostNL.

PostNL en Sandd zijn al sinds 1 februari één bedrijf. Hun samengaan was volgens de ondernemingen en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basispostvoorziening in Nederland in stand te kunnen houden. PostNL is verplicht om dagelijks 9000 brievenbussen in het hele land te legen en langs de deuren te gaan, een infrastructuur die volgens PostNL geld kost. Volgens de ACM was het ten tijde van de beoordeling van de fusie niet aannemelijk dat de basispostdienst de aankomende vijf jaar zou worden verhinderd zonder de overname van Sandd.

Het kabinet gaf PostNL in september vorig jaar groen licht voor de overname, ondanks een negatief advies van Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder waarschuwde dat er bij een samensmelting van de twee grootste postbedrijven een praktisch monopolie zou ontstaan. Het ministerie besloot de vergunning toch te verlenen en deed daarbij een beroep op een bijzondere regeling in Mededingingswet. Een groep franchisenemers van Sandd stapte daarom in november vorig jaar naar de rechter.

De rechtbank veegde de vergunning vervolgens in juni van tafel, omdat die niet zorgvuldig was voorbereid. Andere postvervoerders hadden volgens de rechtbank niet genoeg kansen gekregen om hun visie op het samengaan met PostNL te geven.

Het ministerie kan nog niet zeggen wanneer het hoger beroep dient.

Bron: nu.nl / De Telegraaf