LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

23
dec

Postbezorger uit Enschede klaagt PostNL aan wegens machtsmisbruik

Postbezorger De Vos Diensten uit Enschede heeft een kort geding aangespannen tegen PostNL. Het nationale postbedrijf zou misbruik maken van z’n machtspositie.

Voor de bezorging van post buiten Twente is het Enschedese bedrijf De Vos Diensten afhankelijk geworden van PostNL, en die grote broer zou daarvoor opeens veel hogere prijzen berekenen. "De prijzen zijn exponentieel gestegen en daar is geen enkele legitimatie voor”, zei de advocaat van De Vos Diensten afgelopen week bij de rechtbank in Den Haag, waar het kort geding is aangespannen.

De Vos Diensten bezorgt post binnen Twente. Als de onderneming een poststuk krijgt dat buiten de regio moet worden afgeleverd, dan maakt ze daarvoor gebruik van de diensten van PostNL en Sandd.

Geen fatsoenlijke marge
Sandd is overgenomen door PostNL. Voor de bezorging van zijn poststukken buiten Twente is De Vos Diensten daardoor vanaf 1 januari helemaal afhankelijk van PostNL. Volgens De Vos Diensten moet hij vanaf die datum maar liefst 30 procent meer gaan betalen voor bestellingen buiten de regio. Dat is moeilijk op te brengen.

"Voor De Vos blijft er geen fatsoenlijke marge over”, klaagde de advocaat van De Vos Diensten bij de rechter. Op de langere termijn loopt het voortbestaan van de onderneming gevaar, aldus de advocaat. Volgens hem probeert PostNL de prijsverhoging op ‘slinkse wijze’ door te drukken.

Vriendenprijsje
PostNL zou de prijsverhoging ook helemaal niet mogen doorvoeren, omdat in een andere rechtszaak is bepaald dat de overname van Sandd door PostNL niet rechtsgeldig is. De Vos Diensten zou moeten kunnen terugvallen op de lagere tarieven die Sandd nu nog berekent.

PostNL kwam tijdens het kort geding in Den Haag met een heel andere berekening van de prijsverhogingen voor De Vos Diensten. Die zouden niet hoger zijn dan 5 procent, en dat is voor het Enschedese bedrijf goed te behappen, zeiden de advocaten van PostNL. Volgens hen rekent PostNL voor alle regionale postvervoerders in Nederland dezelfde tarieven en is het niet mogelijk om voor De Vos Diensten een (lager) vriendenprijsje te hanteren.

Uitspraak op 30 december.

Bron: Tubantia