LEDEN LOGIN
LEDEN LOGIN
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

wachtwoord wijzigen / vergeten?

29
dec

Uitgelicht: PostNL profiteert van coronacrisis

PostNL heeft in het afgelopen jaar flink geprofiteerd van de coronacrisis, waarbij mensen vanuit huis massaal pakketjes bestelden. Het aandeel won dit jaar maar liefst 46 procent.

In het begin van het jaar had het postbedrijf nog te kampen met veel uitdagingen. Het dividend werd opgeschort in verband met de overname van Sandd en de investeringen in pensioenbetalingen zaten op een piek. Verder moest Sandd worden geïntegreerd, waardoor analisten een moeilijk overgangsjaar 2020 voorspelden voor PostNL.

In maart van dit jaar bleek het vertrouwen in CEO Herna Verhagen compleet weg te zijn en koerste het aandeel onder de één euro, een historisch dieptepunt. De coronacrisis zorgde evenwel voor een flinke ommekeer, hetgeen voor het eerst in beperkte mate terug te zien was in de cijfers over het eerste kwartaal.

ING sprak toen van solide cijfers, waarbij PostNL vooral een sterke groei liet zien bij de bezorging van pakketten van kleinere webshops. De volumes trokken aan, maar er was ook nog veel aandacht voor de hogere operationele kosten als gevolg van de pandemie. De kosten werden sinds de overname van Sandd nauwlettend in de gaten gehouden, vooral in relatie tot de hoge schulden van het postbedrijf. PostNL liet ten tijde van de overname namelijk weten de schuldratio terug te willen brengen, voordat er weer nagedacht kon worden over de uitkering van dividend.

PostNL erkende zelf ook dat de crisis voor de nodige uitdagingen zorgde. De maatregel om anderhalve meter afstand te houden beïnvloedt de efficiency, en de geplande kostenbesparingen in Mail in Nederland zijn volgens het postbedrijf moeilijker te realiseren, aldus het postbedrijf in april.

Tegelijkertijd zag PostNL dat e-commerce hard groeide. Deze trend versnelde, na strenge lockdown-maatregelen die vanuit de overheid werden opgelegd. Winkels moesten dicht, waardoor er steeds meer online werd besteld.

Kort na publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal werden analisten ook langzaam weer positiever over het aandeel, waaronder ook ABN AMRO. De bank plakte een koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 1,50 euro. Toen werd nog niet verwacht dat de impact van de crisis zo lang zichtbaar zou zijn op het bedrijf. Tot en met het tweede kwartaal voorzag de analist een snelle stijging van de pakjesvolumes, wat in de loop van het tweede kwartaal zou teruglopen naar 'normaal' in het derde kwartaal.

Veel andere analisten gingen er eveneens vanuit dat de volume-ontwikkeling erg onzeker zou blijven. Ook beleggers hadden er geen vertrouwen in dat het momentum lang aan zou houden zagen na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal reden om wat winst te nemen. Het aandeel was toen al scherp opgelopen, van het dieptepunt in maart tot 1,57 euro ultimo april.

Toch zwengelde het vertrouwen in PostNL al snel weer aan en werd de dip aangegrepen om het aandeel bij te kopen. Een mogelijke factor hierin was de verwachting dat PostNL sneller dan verwacht weer dividend zou kunnen uitkeren. Vooral ING voorzag al vroeg dat een dividenduitkering er sneller dan verwacht aankomt, geholpen door de meewind als gevolg van de coronacrisis, maar ook dankzij betere prestaties bij Sandd en een betere fasering van pensioenbetalingen.

Toen PostNL in juni positiever werd over de vrije kasstroom in 2020, als gevolg van een akkoord over de bepaling en voorwaarden voor de slotbetaling voor de overgangsregelingen, werd het zicht op de uitkeer van dividend volgens ING vrijwel in kannen en kruiken. PostNL bespaarde met het akkoord 100 miljoen euro op de kasstroom in 2020 en dat was meer dan de 80 miljoen euro die aanvankelijk werd voorzien, aldus ING. De analist van die bank waarschuwde dat de positieve effecten van de coronacrisis op pakketbezorging dan wel moesten aanblijven.

En dit gebeurde ook, waardoor het postbedrijf in oktober de verwachtingen voor het jaarresultaat voor 2020 kon verhogen. Ook kwam het hoge woord eruit: PostNL kondigde plannen aan om het dividend over 2020 weer uit te gaan keren.

Het postbedrijf merkte op dat het sterke operationele resultaat zich doorzette in het derde kwartaal en dat PostNL als gevolg dit jaar een genormaliseerde EBIT verwacht te realiseren van minimaal 175 miljoen euro. In augustus sprak PostNL al de verwachting uit dat het resultaat sterk boven de initieel afgegeven prognose van 110 tot 130 miljoen euro zou uitkomen. De stijging van het resultaat zal ook leiden tot een hogere vrije kasstroom.

In een separaat persbericht liet PostNL in oktober bovendien weten een sale-en-leaseback overeenkomst te hebben gesloten. Het postbedrijf verkocht vijf sorteercentra om deze vervolgens weer terug te huren. De opbrengst van 150 miljoen euro zal de vrije kasstroom verder doen verbeteren.

"PostNL kan hierdoor ineens flink de schulden afbouwen", zo stelde analist Nico Inberg van DeAandeelhouder.nl. "Bovendien groeit de markt voor logistiek vastgoed enorm en veel partijen willen dergelijke panden graag hebben", aldus Inberg.

Kort na het bericht in oktober, regende het koersdoelverhogingen van onder meer Jefferies, Bank of America en ING.

Maar niet alles zat mee voor PostNL. Het aandeel maakte een duikeling nadat uit cijfers over het derde kwartaal bleek dat de winstontwikkeling toch wat tegenvalt. Volgens Inberg van DeAandeelhouder is de voornaamste reden hiervan dat de groei zo groot is dat er extra kosten gemaakt moeten worden om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

"Aan de cijfers over het derde kwartaal is te zien dat veel van de hefboomwerking van extra volumes is opgegaan aan extra kosten. En dat is niet de bedoeling. Wanneer een systeem als dat van PostNL extra volume krijgt te verwerken, zou de winstgevendheid versneld omhoog moeten gaan. En dat viel tegen", aldus de analist.

De aandacht zal volgens Inberg nu vooral uitgaan naar het vierde kwartaal. De analist verwacht een "enorme tsunami" aan pakketten.

"Als het straks weer wat rustiger wordt, ben ik heel benieuwd hoe de bezorgers hun toekomst gaan inkleden", aldus Inberg. "Komt er een consolidatieslag, gaan webwinkels zelf vervoer aanbieden, wat doet Ahold en wat doet Amazon? Kortom: hoe komt deze markt eruit te zien? PostNL staat er in ieder geval goed voor en dit jaar zal zeker een leuk extraatje opleveren."

Data van ABM Financial News laten een gemiddeld koersdoel voor PostNL zien van 3,40 euro.

Bron: De aandeelhouder